Vriendenlezing

Vriendenlezing
8 oktober, 2022 Ron Dirven

Op zondag 30 oktober 2022 geeft kunsthistoricus Alexandra van Dongen om 15.00 uur een lezing voor de Vrienden van Van Gogh & Zundert. Van Dongen is auteur van de publicatie Dichter bij Vincent – Alledaagse voorwerpen in het werk van Vincent van Gogh en gastcurator van de gelijknamige tentoonstelling in het Vincent van GoghHuis. Bezichtiging van de expositie is inbegrepen. Daar vindt dan een unieke performance plaats van Abdelkader Benali bij Van Goghs stoel. Na afloop is er een feestelijke afsluiting van deze tentoonstelling. Toegang met museumticket, Vrienden gratis.

Niet eerder werden alle door Vincent afgebeelde alledaagse objecten nauwkeurig geïdentificeerd. Uit recent onderzoek van Alexandra van Dongen, conservator historische vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen, blijkt dat een precieze identificatie van Vincents objecten soms nieuw licht kan werpen op de mogelijke plaats van vervaardiging en de datering van zijn werk. Zo blijkt een doodeenvoudige aardewerken steelpan die voorkomt op Stilleven met aardappels afkomstig uit het Zuid-Franse pottenbakkerscentrum Vallauris. Eerder werd aangenomen dat Vincent dit stilleven in Nuenen schilderde, maar door identificatie van de steelpan alsook technisch onderzoek naar het linnen doek blijkt Parijs 1886 de plaats en het moment van vervaardiging te zijn.

Samen met beeldend kunstenaars André Smits (Artist In The World) en Monika Dahlberg vertaalde Van Dongen haar onderzoek naar een expositie met teksten, tekeningen en collages op de wanden en een keur aan objecten, waardoor de schilderijen en de locaties waar Van Gogh heeft gewerkt zichtbaar worden. Centraal in de tentoonstelling staan objecten uit de nalatenschap van Vincent van Gogh, die in bruikleen zijn gegeven door het Van Gogh Museum Amsterdam en Musée d’Orsay Parijs. Daarnaast worden archeologische vondsten uit de tuin van de pastorie te Nuenen getoond. Verder worden diverse objecten gepresenteerd die verwant zijn aan objecten in Van Goghs werk, zoals een vetpot van hetzelfde type dat hij gebruikte in zijn stillevens met zonnebloemen en een replica van de wilgenteenstoel die Vincent in Arles liet vervaardigen en waarop zijn modellen, zoals de postbode Joseph Roulin, poseerden. Deze replica werd speciaal voor de tentoonstelling in het Van GoghHuis vervaardigd door de Zundertse stoelenmatter Rien Stuijts.