Tahon verbeeldt Van Gogh

Tahon verbeeldt Van Gogh
19 november, 2022 Ron Dirven

Het Vincent van GoghHuis presenteert het gipsmodel van een monumentale sculptuur van Vincent van Gogh van Johan Tahon. Het is te bezichtigen vanaf 23 november 2022 in de voorkamer van de oude pastorie (Markt 26), op de plek waar Van Gogh is geboren.

De Vlaamse beeldhouwer Johan Tahon (1965) werkt aan een omvangrijk project over Vincent van Gogh. Naar aanleiding van een bezoek van Van Gogh aan de Vlaamse Ardennen in 1879, waar hij te rade ging bij de dominee-schilder Abraham van der Waeyen Pieterszen in Sint-Maria-Horebeke, organiseert Tahon in 2023 een kunstmanifestatie rondom deze gebeurtenis in de streek waar hij zelf woont en werkt. Het museum in Vincents geboorteplaats Zundert is partner in dit project en houdt van 25 maart t/m 6 augustus 2023 een tentoonstelling van het werk van Johan Tahon.

Voor die gelegenheid werkt de kunstenaar aan een groot nieuw monument voor Vincent van Gogh. In november 2022 voltooide hij in het gastatelier te Zundert het model in gips. Voor dit beeld heeft hij zich laten inspireren door Vincents verbondenheid met Christus, door de schilder treffend uitgebeeld op zijn schilderij naar de Pietà van Eugène Delacroix. Het heeft tevens een relatie met de prent van ‘Christus Consolator’ naar Ary Scheffer, die Vincent aan zijn muur had hangen.

[Foto: Riesjard Schropp]