Basisonderwijs

Inleiding

Met kunst -en cultuureducatie kun je niet jong genoeg beginnen. De naïeve, ongepolijste blik van een kind kent perspectieven die wij zelf, door de jaren heen, zijn verleerd. Van Gogh kende ook zo’n bijzondere kijkwijze. Hoe kijken kinderen naar het werk van Van Gogh? De projecten voor het basisonderwijs gaan in op zowel de leefwereld van de jonge Van Gogh als de belevingswereld van Van Gogh als kunstenaar.

Ik reis met Vincent

De wandelroute “De wortels van een meester” voert langs historische Van Gogh plekken in Zundert.Tijdens deze tocht vinden de leerlingen allerlei voorwerpen en objecten die iets te maken hebben met de plaatsen waar Vincent Van Gogh heeft gewoond en gewerkt. De route eindigt in de oude kosterswoning. Hier legt de museumdocent samen met de leerlingen de voorwerpen en objecten op de juiste plaatsen op de kaart van West-Europa. De leerling ontdekt hier op een speelse manier dat Vincent veel gereisd heeft en de reden van deze zwerftochten. De anekdotes die de museumdocent vertelt geven de leerling inzicht in het leven van Van Gogh.

Informatie & Reserveren

De koffer van Van Gogh

De leerlingen brengen een bezoek aan de vaste tentoonstelling. Daar bekijken ze samen met de museumdocent de inhoud van een koffer. Deze koffer bevat allerlei voorwerpen diehet verhaal van Van Gogh en Zundert vertellen. Op een activerende wijze wordt ingespeeld op het belevingsvermogen van de leerling.

Informatie & Reserveren
Koffer van Vincent

Schilderen als Van Gogh

Tijdens een workshop maken de leerlingen kennis met de wijze waarop Vincent schilderde. Naar een stilleven of in de museumtuin maken ze zelf een schilderij op doek. De leerling kruipt in de huid van Vincent Van Gogh tijdens zijn Franse Periode.

Informatie & Reserveren
schilderen als Van Gogh