Historie & gebouw

Recht tegenover het gemeentehuis, aan de Markt van Zundert, werd in 1853 de kunstschilder Vincent van Gogh geboren, als zoon van een dominee. De pastorie stond op enkele tientallen meters van het kerkje waar zijn vader preekte, bij het kerkhof waar zijn oudere, doodgeboren broertje met dezelfde naam begraven ligt.
Op het plein ervoor richtte de beeldhouwer Ossip Zadkine een monument op voor de liefde van twee broers: Vincent en Theo van Gogh.

Het geboortehuis werd in 1903 gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe pastorie. Een plaquette van Niel Steenbergen, in de gevel van dit pand, getuigt nog van de geboorte van deze beroemde Zundertenaar. Op deze plaats is het Vincent van GoghHuis gerealiseerd, ontstaan door de samenvoeging van twee beeldbepalende gebouwen: De ‘nieuwe’ pastorie en een karaktervolle patriciërs-woning.

Bij de renovatie van de panden, werd in de achtertuin een zogenaamde welput blootgelegd. Deze put voorzag de familie Van Gogh van zuiver drinkwater. De prachtige tuin achter beide panden is 2100 m2 groot. Daarin staat de gerenoveerde schuur (Van GoghKamer) die ingericht is voor groepsontvangsten en workshops. De tuin zelf is gereconstrueerd naar de situatie zoals hij door Vincents moeder is aangelegd en heeft een aantrekkelijk terras.

De realisatie van het Vincent van GoghHuis verloopt in twee fasen. In de eerste fase zijn de twee panden op de geboortegrond van Van Gogh gerenoveerd, met elkaar verbonden en ingericht. Nu al is een compleet Van GoghHuis klaar om bezocht te worden. In de tweede fase wordt een grote expositieruimte gebouwd in de tuin. Deze ruimte gaat straks gebruikt worden voor exposities van internationaal gerenommeerde kunstenaars, waarvan het werk geïnspireerd is op het leven en werk van Van Gogh.

Ontwerp Vincent van GoghHuis: Ernst Havermans, architecten en ingenieursbureau Oomen Architecten Breda

Vincent van GoghHuis Zundert

Toekomst [ontwerp: Oomen Architecten Breda]

” caption_pos=”below” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”]