Collectie

Het Vincent van GoghHuis verzamelt beeldende kunst en archivalia in relatie tot Vincent van Gogh en Zundert. De collectie bevat onder meer dagboekaantekeningen van Van Goghs moeder, documenten, boeken, lithografieën, foto’s en een 18e eeuwse aquarel van het oorspronkelijke geboortehuis door Dirk Verrijk. Een deelverzameling behelst leven en werken van Henriette en Richard Roland Holst in relatie tot Zundert en Van Gogh.

Verder richt het verzamelbeleid zich op moderne kunst in navolging van Van Gogh, met onder andere werk van Vik Muniz, Ossip Zadkine, Roger Raveel, Arnulf Rainer, Erik Andriesse, Reinoud van Vught, Marc Mulders, Robert Zandvliet, Koen Vermeule, Ruud van Empel en Rainer Fetting.
In aanvulling op deze verzameling collectioneert het Van GoghHuis middels het ‘artist-in-residence’ project dat plaatsvindt in de dependance Kosterswoning, met gastenverblijf en gastatelier. Ieder deelnemende kunstenaar staat één in Zundert gemaakt werk af aan de collectie van het Kunstfonds Vincent van GoghHuis.

Tot slot is er een deelverzameling van meer documentaire aard, zoals fotoseries ‘in de voetsporen van Van Gogh’ (waarin werk van Emmy Andriesse, Paul Huf en Anne Geene) en av-documenten (zoals door het van GoghHuis vervaardigde video-interviews met kunstenaars als Roger Raveel, Arnulf Rainer en Marc Mulders).