Activiteiten

Het Vincent van GoghHuis organiseert rondom de tentoonstellingen een divers programma van lezingen, workshops, rondleidingen, etc. Hier vindt u het actuele aanbod.

Vriendenlezing
Alexandra van Dongen
Donderdag 20 juni 2024, 20.00 uur
Kosten: € 9,-, Vrienden gratis (incl. koffie/thee)

Aanmelden

Franse aardappels en een casserole – Het verhaal over een stilleven van Vincent van Gogh

Onlangs kon het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen het Stilleven met aardappels van Vincent van Gogh, een langdurig bruikleen uit particulier bezit, definitief verwerven voor de eigen collectie. Het stilleven is nu het zevende schilderij van Van Gogh dat onderdeel is van de verzameling van het museum in Rotterdam. Van Goghs Stilleven met aardappels is samen met zijn Portret van Armand Roulin sinds 23 maart te zien in de nieuwe collectie presentatie Lievelingen / Beloved op de vijfde verdieping van het publiekstoegankelijke depot van het museum.

In het verleden werd lang gedacht dat Vincent dit stilleven in Nuenen had geschilderd, vanwege de associatie met zijn wereldberoemde Aardappeleters (Nuenen, 1885) alsook naar aanleiding van een aantal andere stilleven studies die hij in het najaar van 1885 maakte met aardappels, met rieten mandjes en andere alledaagse gebruiksvoorwerpen. Door de combinatie van zowel technisch onderzoek naar de herkomst van het linnen doek alsook de identificatie van de Franse aardewerken steelpan kon het stilleven een jaar later gedateerd worden, namelijk het najaar van 1886, geschilderd in Parijs. Hoe die veranderende inzichten tot stand zijn gekomen zal Alexandra van Dongen, conservator Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en voorzitter van de Stichting Vrienden van Van Gogh & Zundert, in haar lezing voor de Vrienden op donderdag 20 juni 19.30 aanstaande uit de doeken doen.

Starry Night
28 juni 2024

Avondwandeling langs kunst en cultuur. Inspirerende voorstellingen op bijzondere locaties in het centrum van Zundert.

(kaartverkoop start eind april)

Tuin Toer
7 juli 2024

Zondag 7 juli is er in de gemeente Zundert weer een Tuin Toer. Ook dit jaar zetten een 10-tal enthousiaste tuinliefhebbers de poorten open om u te verwelkomen. Laat u verrassen en inspireren door plant, boom, vijver, natuur tijdens deze dag. De tuinen zijn heel divers van opzet.

U bent bij onderstaande tuinen welkom tussen 10.00 uur en 17.00 uur
• Tuin van Rina en Ton Martens, Boomkensevaart 5 Rijsbergen
• De Moerkenhoeve, Watermanseweg 6 Rijsbergen
• Pluktuin Gewoon buiten, Overasebaan, 10 Rijsbergen
• De tuin van Vincent van Goghhuis, Markt 26-27, Zundert
• Tuin de Muisvonder, Rustenburgstraat 6b Zundert
• Kwekerij Lowgardens, Maalbergenstraat 26 Wernhout
• Tuin van Corrie en Kees van Aert Achtmaalseweg 138 Zundert
• Tuin de Geesthof  Achtmaalseweg 139 Achtmaal
• Tuin Klein Ekeby, Moersebaan 22 Klein-Zundert
• Tuin van Corrie en Johan Braspenning, Vossenbergstaat 5 Klein-Zundert

De entree is gratis. In enkele tuinen is er koffie/thee te verkrijgen tegen een kleine vergoeding. Ook zijn er in een paar tuinen eigen gekweekte planten te koop. Houd de facebook pagina in de gaten voor meer info over de tuinen. Tuin Toer Zundert

Rabobank Actie
Gratis rondleidingen door Vincents Boomwortels
Zaterdag 27 juli, 10-17-24 augustus 2024

Aanmelden

Op de plek waar Van Goghs wortels lagen, is deze zomer een bijzondere tentoonstelling. Je ziet er werken die kunstenaars maakten bij de boomwortels in Auvers-sur-Oise die op Van Goghs laatste schilderij staan. De originele wortels zijn hier nog aanwezig. Het thema van de boomwortels sluit aan bij de natuurbeleving van Vincent van Gogh. Bij het kerkje van Vincents vader werden destijds al bomen gekweekt. Vincent beschrijft in zijn brieven onder meer de Ropsentuin en een hoge acacia op het kerkhof. Die laatste soort komt overeen met de bomen waarvan hij in het Franse dorp Auvers-sur-Oise de wortels schilderde.

Als lid van Rabobank krijg je van het Vincent van GoghHuis gratis toegang tot de tentoonstelling Vincents Boomwortels op vertoon van het Rabobank ledenmagazine (papier of digitaal).

Rabobank organiseert daarnaast voor haar leden ook vier gratis rondleidingen in de zomer. Tijdens de rondleiding neemt de gids je mee door de tentoonstelling en langs een aantal bijzondere bomen in de buurt van het Van GoghHuis. Data: 27 juli, 10-17-24 augustus 2024. Info: [email protected]