Ronald Zuurmond & Jacco Olivier

Ronald Zuurmond & Jacco Olivier
10 mei, 2019 Ron Dirven

Het Vincent van GoghHuis presenteert van 26 mei tot en met 29 september 2019 de tentoonstelling Ronald Zuurmond & Jacco Olivier – De schilder op weg. Voor deze expositie hebben Zuurmond en Olivier zich laten inspireren door Van Goghs ‘De schilder op weg naar Tarascon’. Dit in WO II verloren gegane doek, dat vermoedelijk een zelfportret was, spreekt enorm tot de verbeelding. Zo heeft Francis Bacon er in de jaren ’50 een reeks werken op gebaseerd.

Ronald Zuurmond (1964) is eveneens gegrepen door het motief. Niet alleen vanwege de figuur van de wandelende kunstschilder, maar vooral door de symboliek die er van uitstraalt: de kunstenaar als reiziger en zoeker. Ook voor hem geldt dat hij altijd onderweg is en dat juist dat ‘zwerven’ de essentie uitmaakt van het creatieve proces. Speciaal voor de expositie in het Van Gogh Huis vervaardigt Zuurmond diverse collages van ‘De schilder op weg’.

Jacco Olivier (1972) laat zijn schilderijen letterlijk bewegen. Hij fotografeert het wordingsproces van zijn schilderwerk en verwerkt die beelden tot video-kunst. Zijn animaties vormen zo een reis van een (onder)zoekende schilder.

Beide kunstenaars gaan in een duo-tentoonstelling de uitdaging aan hun werk met elkaar in contact te brengen naar aanleiding van het leidende motief van Van Goghs werk. De volledige tentoonstellingsinrichting wordt door hen in samenspraak ontworpen, waarbij ze op elkaars werk reageren en daarbij de confrontatie niet schuwen.