Boch & Van Gogh

7 februari t/m 6 september 2010

Anna en Eugène Boch, verwant aan de oprichters van de Boch aardewerkfabrieken, zijn met name bekend om hun bijzondere relatie met Vincent van Gogh. In juni 1888 ontmoet Van Gogh in Arles de Belgische schilder Eugène Boch (1855-1941). Ze raken bevriend en Vincent schildert van Boch een opmerkelijk portret. Hij beeldt hem af als een ‘poëet’, met een diepblauwe sterrenhemel op de achtergrond. Via Boch wordt Van Gogh vervolgens uitgenodigd deel te nemen aan een expositie in Brussel. Hier wordt zijn schilderij De rode wijngaard aangekocht door Eugènes zuster Anna Boch (1848-1936). Naar verluidt is dit het ‘enige’ doek dat Vincent van Gogh tijdens zijn leven verkoopt. Op aanraden van Van Gogh gaat Eugène Boch terug naar zijn geboortestreek de Borinage om daar de kolenmijnen te gaan schilderen. Vincent ruilt een van zijn doeken tegen een werk dat Boch hier maakt.

De artistieke nalatenschap van Anna en Eugène Boch is lange tijd onderbelicht gebleven. Het Vincent van GoghHuis brengt, naast het verhaal over hun speciale band met Van Gogh, de impressionistische schilderkunst van Anna Boch en enkele doeken van Eugène Boch uit de Borinage onder de aandacht. Hieruit blijkt dat zij beiden eveneens zeer verdienstelijke schilders waren.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door:
Keramikmuseum Villeroy & Boch, Mettlach(D)
Vrienden van Van Gogh & Zundert
Prins Bernhard Cultuurfonds

Vanaf 30 maart 2011 zijn de schilderijen van Anna en Eugene Boch permanent te zien in het Keramikmuseum Villeroy & Boch te Mettlach.

Catalogus
Bij deze tentoonstelling verschijnt een speciale publicatie samengesteld door Ron Dirven. Verkoopprijs: € 15,-
De publicatie kunt u hier bestellen.