Arnulf Rainer over Van Gogh

Expositie Arnulf Rainer over Van Gogh

19 september 2010 t/m 6 februari 2011

Arnulf Rainer (1929) heeft internationaal bekendheid verworven met zijn ‘Übermalungen’. In zijn drang naar vervolmaking heeft hij zijn eigen werk en dat van anderen keer op keer overschilderd. Ook zijn zelfportret en dat van andere kunstenaars gebruikt hij als ondergrond van expressieve tekeningen en schilderijen.
Vanaf medio jaren ’70 heeft Rainer een serie werken gemaakt over de (zelf)portretten van Van Gogh. Daarbij transformeerde hij Vincents gelaat tot de meest vreemde grimassen. Niet uit spotternij, maar uit een gevoel van verwantschap met de door hem bewonderde kunstenaar, in wiens bezetenheid of ‘gekte’ hij een deel van zichzelf herkent.
Sinds kort werkt Rainer aan een nieuwe Van Goghserie, die kleurrijker en contemplatiever van aard is. Op de expositie in Vincents geboortedorp is voor het eerst een keuze uit deze serie te zien. Daarnaast worden ruim dertig van zijn vroege Van Goghwerken getoond uit het atelier van de kunstenaar en de collecties van Museum Frieder Burda, Museum Würth, Landesmuseum Niederösterreich en het Vincent van GoghHuis.
Speciaal voor deze gelegenheid heeft Arnulf Rainer een werk gemaakt over Vincents ‘Zundertse’ jeugdportret. De luxe editie van de tentoonstellingscatalogus bevat een gesigneerd exemplaar van deze fotoprint in een gelimiteerde oplage.

Catalogus
Bij deze tentoonstelling verschijnt een speciale publicatie samengesteld door Ron Dirven en Eva Geene. Verkoopprijs: € 15,-
De publicatie kunt u hier bestellen.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door:
Vrienden van Van Gogh & Zundert
VSB Fonds
Prins Bernhard Cultuurfonds