Saskia Olde Wolbers – Unreliable Biographers

16.09 – 31.12.2023

Het Vincent van GoghHuis in Zundert toont van 16 september tot en met 31 december 2023 de tentoonstelling Unreliable Biographers van de Londense kunstenaar Saskia Olde Wolbers.

Centraal in deze tentoonstelling staat de video Yes, These Eyes are the Windows’, die wordt verteld vanuit het oogpunt van een bescheiden rijtjeshuis in Brixton waar Van Gogh in 1873 een jaar woonde. Olde Wolbers is geïnteresseerd in mythes en orale geschiedenis, het werk draait om de mythologisering van Van Gogh en zijn geestestoestand als gekweld genie en getroebleerd kunstenaar. Het werk benadrukt ook de ironie dat het huis in 1970 een erfgoedstatus heeft gekregen nadat een postbode het korte verblijf van deze wereldberoemde huurder ontdekte en toen langzaam in verval raakte omdat het onderhoud te lastig werd voor de nietsvermoedende eigenaren. In 2012 werd het huis geveild en ongezien gekocht door de Chinese zakenman James Wang, die naar eigen zeggen zich geen Van Gogh kon veroorloven maar wel zijn oude huis.

In 2014 realiseerde Olde Wolbers in samenwerking met Artangel een geluidsinstallatie die de bezoekers door het gebouw in zijn vroegere staat van verval leidde, voorafgaand aan de renovatie van 87 Hackford Road Londen.

Expositie

De tentoonstelling vindt plaats van 16 september t/m 31 december 2023 in verschillende ruimtes van het museumgebouw. Inrichting en vormgeving gebeurt in nauw overleg met de kunstenaar. Olde Wolbers staat bekend om haar ongebruikelijke visuele beeldmateriaal die analoge artefacten en processen laten lijken op digitale esthetiek.

Over de video Yes, These Eyes are the Windows’ schreef Bice Curiger, curator Fondation Vincent van Gogh te Arles in 2016: ‘Beelden van de lege kamers worden afgewisseld met korte fictieve scènes uit het leven van de bewoners, terwijl onze ogen herhaaldelijk ruimtes binnendringen die op een vreemd organische manier lijken te druipen en smelten. Alsof we ineens het mentale binnenleven van het huis bezoeken, een bloeiende biotoop in een koortsachtige beeldenwereld die ons voortdurend verwijst naar de mythe rond Van Gogh.’

Naast de film worden ook de filmsets getoond en een wandbehang naar ontwerp van Fraser Muggeridge Studio met tabloid krantenknipsels uit de jaren ’70, bewaard door de eigenaar van het huis, met waanzinnige roddels over Van Goghs liefdesleven.

Na het project van Olde Wolbers werd het pand een erfgoedlocatie en onderdeel van de Europese Van Gogh route. Met deze tentoonstelling verstevigt het Van GoghHuis Zundert de band met het Londense Van Gogh House. Het moment is bewust gekozen. In september 2023 is het exact 150 jaar geleden dat Vincent in Londen kwam wonen. Dat wordt gevierd in het kader van Van Gogh 170 (t.g.v. zijn geboorte in Zundert) binnen het samenwerkingsverband Van Gogh Europe.

Mede mogelijk gemaakt dankzij: Mondriaan Fonds