Finissage Fetting

Finissage Fetting
1 mei, 2022 Ron Dirven

Zondag 3 juli 2022 is de slotdag van de expositie Rainer Fetting ziet Van Gogh. Laat de kans niet schieten deze prachtige tentoonstelling te bekijken met schilderijen, tekeningen, sculpturen, foto’s en films waarin de Duitse ‘Neue Wilde’ Fetting vanaf de jaren’80 tot nu zijn fascinatie voor Vincent van Gogh heeft verbeeld. We maken er een feestelijke middag van. Er is dan ook gelegenheid twee presentaties te zien in onze gastateliers.

Van 14.00 tot 17.00 uur houdt Karina Beumer open studio in de Vlaamse Schuur op Landgoed De Moeren, Moersebaan 1-sch in Klein-Zundert. Beumer heeft in mei en juni 2022 een groot aantal tekeningen gemaakt ter voorbereiding van haar publicatie ‘De Vincent Show‘.
Het personage Vincent van Gogh heeft een prominente plek in de media. Vele acteurs en ook kunstenaars hebben een poging gedaan om in de huid van Van Gogh te kruipen of om zich als hem te verkleden. Dit verwondert en verontrust me op hetzelfde moment. In een poging hier vat op te krijgen ben ik als een printer aan het werk gegaan en maak ik tekeningen van momenten uit ‘At Eternity’s Gate’, ‘Dreams’, ‘Van Gogh’, ‘Vincent en Theo’ en ‘Lust for Life’, maar ook van bijvoorbeeld Carmen Schabracq in haar werk ‘zelfportret met Vincent’s pijp’ of make-tutorials waarin mensen zich als Van Gogh schminken. Door al deze mensen te tekenen zou je kunnen zeggen dat ik met hen doe wat zij met Vincent deden, of…dat ik een van de vele anderen ben die een beeldverhaal over ‘Het leven van’ aan het maken ben’, aldus Beumer.

Om 15.00 uur opent in de kosterwoning, St. Elisabethlaan 1a te Zundert een expositie van Studio Kasboek, een collectief van drie kunstenaars: Debbie van Berkel, Cathalijne en Jojanneke Postma. Zij hebben in juni 2022 gewerkt aan een digitale serie NFT’s in combinatie met een reeks fysieke stills hieruit, uitgevoerd met lichtgevoelige, reflecterende en kleur transformerende materialen.
Tijdens onze residency in Zundert leren we Vincent van Gogh kennen. In zijn brieven en schetsen zie je de uitwisseling van zijn perspectief op de wereld en zijn bezetenheid voor het vangen van kleur en licht. Dat is onze gedeelde verwondering. Nieuwe technieken als “artificial Intelligence” maken het mogelijk dat we kunnen samenwerken met Van Gogh in plaats van dat we enkel op hem reageren. Zodat we misschien wel kunnen kijken door Vincents ogen. Of de herinneringen die verwerkt worden door onze hersenen, of de dromen die ons de meest bizarre en onmogelijke combinaties voorstellen. De nadruk ligt vooral op de wisselwerking tussen elkaars zienswijze.