Expositie Van GoghGalerie – Diana Roig

Expositie Van GoghGalerie – Diana Roig
14 juli, 2018 Ron Dirven

Van Gogh AiR heeft het genoegen u uit te nodigen voor de opening van de expositie “in Melankolieverf” van Diana Roig op zondag 29 juli 2018 om 15.00 uur in de Van GoghGalerie in Zundert. Roig heeft in juli 2018 gewerkt in het gastatelier bij de kosterswoning uit Vincents tijd. De resultaten daarvan zijn t/m 26 augustus te bewonderen in de Van GoghGalerie.

Diana Roig (1982, Mar del Plata Argentinië) is een intuïtieve, abstracte schilder die haar waarnemingen vertaald in vorm en kleur. Haar schilderijen zijn ogenschijnlijk abstract met figuratieve tendensen. Vaak is haar palet te herleiden naar de plek waar ze het werk gemaakt heeft of de energie die ze gedurende die tijd heeft gevoeld. Herinnering, ervaring en natuur spelen hierbij een grote rol.

In 2017 ontving ze een onderzoek- en ontwikkelingbeurs waarmee ze twee maanden naar de jungle van Peru is gegaan. Daar heeft ze onderzoek gedaan naar natuurlijke pigmenten in een permacultura dorp in San Roque de Cumbaza,. Dit heeft geleid tot nieuw werk dat ontstaat uit vergankelijke materialen. In het gastatelier van het Vincent van GoghHuis keert ze terug naar het door haar zo geliefde olieverf. Haar opa schilderde als hobby veel oude Nederlandse meesters, met name Van Gogh. Al opgroeiend heeft het werk van Van Gogh haar altijd gefascineerd en geïnspireerd. Zijn penseelstreken zijn in haar herinneringen gegrift.

In Zundert is een hoofdrol weggelegd voor de schoonheid van de Oude Buisse Heide. Roig voelt een mysterieuze verwantschap met Henriette Roland Holst. “Het voelt alsof ik mijn inner Vincent en Henriette met elkaar moet laten dansen op het doek.”

Diana Roig is afgestudeerd in 2007 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Haar werk is opgenomen in verschillende internationale privé collecties in New York, Londen, Frankfurt en Mexico City. Ze heeft haar werk geëxposeerd in onder andere New York, Londen, Peru, Amsterdam, Rotterdam en won vorig jaar bij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst de publieksprijs voor het beste schilderij.

Lees een interview met de kunstenaar op Witte Rook