Artaud over Van Gogh

Artaud over Van Gogh
30 juli, 2020 Ron Dirven

In 1947 was in het Palais de l’Orangerie in Parijs een grote Van Gogh tentoonstelling te zien. De Franse dichter en theatervernieuwer Antonin Artaud, zelf pas vrijgelaten uit het krankzinnigengesticht van Rodez waar hij negen jaar had doorgebracht, bezocht de tentoonstelling en schreef de tekst ‘Van Gogh, le suicidé de la société’.
Ter gelegenheid van mijn verblijf in de Van Gogh residentie in augustus 2020 ben ik op zoek naar deelnemers voor het gezamenlijk lezen van Artauds boekje Van Gogh, de zelfmoordenaar door de maatschappij.
Door deze tekst gezamenlijk te lezen en bespreken, ben ik benieuwd hoe de gedachten van Artaud over Van Gogh, zijn leven en zijn beelden, zich vertalen naar situaties waar we ons vandaag in bevinden. De uitkomsten van deze gesprekken vormen het vertrekpunt voor mijn werkperiode in Zundert.

U kunt zich opgeven voor één van de leesgroepen op de volgende data door een mail te sturen aan vincent@vangoghhuis.com
• Donderdag 6 augustus, 19.00 – 21.30 uur
• Zondag 9 augustus, 15.00 – 17.30 uur
• Woensdag 12 augustus, 15.00 – 17.30 uur
Per groep is er plaats voor maximaal 8 deelnemers. Iedere deelnemer ontvangt een pdf bestand van het boekje per mail.
Ik hoop tot ziens in Zundert!
Heidi Vogels

Heidi Vogels is beeldend kunstenaar en filmmaker. Haar werk bestaat uit poëtische, gelaagde verhalen in film en fotografie, die zich onder meer uiteen zetten in programma’s en evenementen. Vanuit een ruimtelijk perspectief verkent ze de tussenruimtes van het zichtbare, van natuur en cultuur, van tijd en plaats, vanuit de context van het lokale. Momenteel werkt ze aan de afronding van een lang onderzoek en filmproject over de verdwenen tuinen van Fez in Marokko. www.heidivogels.nl