Starry Night in Breda

Starry Night in Breda
8 maart, 2022 Ron Dirven

Stedelijk Museum Breda viert 30 maart 2022 de geboortedag van Vincent van Gogh met de kunstenaars van nu. Van 16:00 tot 21:00 staat het museum in het teken van Starry Night, een moment om cultuur te snuiven in de breedste zin van het woord. Het museum is deze middag en avond niet alleen gevuld met kunst, maar ook met muziek, theater, dans, film en literatuur. Alle zalen zijn geopend en door het hele museum vinden verrassende acts en voordrachten plaats. Ook een aantal kunstenaars van de tentoonstelling Vanwege Vincent zijn aanwezig en geven een performance.

In de tentoonstellingszalen van het museum vind je acts van Koen Broucke, Elfie Tromp, Groundbreakers, Lotte van Lieshout, Joey Monopoly, Juup Luijten en Carmen Schabracq.

Koen Broucke
In de performance ‘De sterrennacht’ wandelt de Belgische kunstenaar Koen Broucke door een museumzaal van Stedelijk Museum Breda, tekent met een rietpen en speelt piano vermengd met eigen klankopnames van de nacht. Het publiek wordt uitgenodigd om dit meditatieve moment in stilte te delen. Met muziek van Robert Schumann, Franz Liszt, Modest Moessorgski, Gustav Mahler, Erik Satie, Charles Koechlin, George Ivanovich Gurdjieff/Thomas de Hartmann en John Cage.

Lotte van Lieshout
Het werk van beeldend kunstenaar Lotte van Lieshout bestaat hoofdzakelijk uit het maken van schilderijen, hoewel Lotte ook tekeningen, grafiek en fotografie produceert. Lotte schildert met olieverf op doek en andere dragers zoals aan elkaar geplakte kartonnen verpakkingen en projectmatig ook op andere ondergronden zoals keramiek (vazen). In de zomer van 2019 maakte ze tijdens haar Artist in residence voor Starry Night in Zundert een hele grote stoepkrijt tekening.  Op 30 maart worden bezoekers uitgenodigd om met haar mee te tekenen.

Joey Monopoly
Joey maakt veelzijdig en verrassend werk. Hij is iemand die actief samenwerkingen opzoekt en interactie aangaat met het publiek. Daarom neemt hij tijdens Starry Night het publiek mee in de waan van Vincent. “We zijn maar al te snel geneigd om Vincent als een fenomeen op zichzelf te beschouwen als een gekwelde ziel of een solitair genie, maar ligt het dan echt zo simpel? Is deze ogenschijnlijke belichaming van het waanzinnige geen grote misvatting?” Samen met Joey’s familieleden geeft hij een performance geïnspireerd op de waan van Van Gogh.

Juup Luijten
In zijn werk gaat Juup op zoek naar de relatie tussen verbeelding en verwoording. Zijn werk is daadkrachtig, zet aan tot denken en brengt een dialoog op gang. Beelden lossen op in de zinnen waar woorden zich in schuilhouden. Het lijkt een andere taal met teksten uit een andere wereld: een wereld van ‘gebroken taal’. Verwarrend en aandachtig. Naast educatiemaker bij Schippers&VanGucht is Juup als maker verbonden aan diverse organisaties op het snijvlak van kunst en cultuureducatie en -participatie. In de tentoonstellingszaal brengt Juup in het schijnsel van een laatste afgestreken lucifer zijn monoloog DE TIJDVERSTRIJKER.

Carmen Schabracq
In oktober 2020 werkte Carmen Schabracq in het gastatelier van het Vincent van GoghHuis in Zundert. Ze liet zich inspireren door Van Goghs portretten van zichzelf en de mensen in zijn directe omgeving. Het zelfportret was haar ingang tot een verwantschap met Van Gogh, en sinds de residentie nodigt ook zij mensen uit om live model voor haar te zitten om hen te portretteren. Zo onderzoekt ze of het portret een masker van de ziel kan zijn. Naast het portret is het masker een terugkerend thema in haar werk, het masker is een hulpmiddel om tijdelijk ‘de ander’ te worden. Zo maakte Carmen ook een gehaakt Van Gogh masker, waarmee ze in haar performance Becoming Vincent voor even in zijn huid kruipt.

Elfie Tromp
Elfie Tromp studeerde psychologie en toneelschrijven. Sindsdien is zij schrijver, presentator en performer. Eerder werk van haar hand werd genomineerd voor verschillende prijzen. Tromp studeerde in Utrecht aan de Hogeschool voor de Kunsten. Ze bracht in 2013 haar debuutalbum uit. Hierna schreef ze nog verschillende boeken. Tijdens Starry Night houdt Elfie een voordracht over Vanwege Vincent.

Groundbreakers
Inspirerend, toegankelijk, creatief, uitdagend en uniek dat is Groundbreakers. De in China opgegroeide choreograaf CunSong Xu benaderd dans vanuit een uiterst experimenteel perspectief, altijd op zoek naar de grenzen van dans. Chinese oudheid is het begin en dat wordt naar hedendaagse Westerse moderne kunst getransformeerd en gecombineerd. De vorm en identiteit van Groundbreakers Laat zich het best omschrijven een cross-over tussen moderne (break)dans en traditionele Chinese dans. In de tentoonstellingszalen ervaar je “The life of Vincent van Gogh in dance”.

Starry Night praktische informatie
Van 16:00 en 18:30 uur biedt het programma ook voor gezinnen veel leuks. Voor toegang betaal je de reguliere museumentree. Er zijn dus geen extra kosten voor de activiteiten in de tentoonstellingszalen.

De tentoonstelling Vanwege Vincent en Starry Night zijn een samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda en het Vincent van GoghHuis in Zundert. Bezoek je voor 30 maart het Vincent van GoghHuis in Zundert dan ontvang je daar een voucher voor 50% korting op de entreeprijs in Stedelijk Museum Breda. Museumjaarkaarthouders hebben altijd gratis toegang.