Winnaars Van Gogh AiR 2023-2024

Winnaars Van Gogh AiR 2023-2024
28 september, 2022 Ron Dirven

Juryrapport

Voor 2023 en 2024 heeft de Stichting Van GoghGalerie & Gastatelier een Open Call uitgeschreven voor residenties van een maand in de kosterswoning aan het Van Goghplein in Zundert en residenties van twee maanden in de Vlaamse schuur op Landgoed De Moeren.

De vraag was om in de voetsporen van Van Gogh te treden en zich te laten inspireren door de beroemde kunstenaar en de plek waar hij werd geboren en opgroeide. De oproep was zowel gericht aan gearriveerde kunstenaars als aan jonge talenten uit binnen- en buitenland.

In totaal werden bijna vierhonderd aanmeldingen ontvangen. Na zorgvuldige afweging op basis van de kwaliteit van het portfolio en de ingediende motivatie is de jury tot de volgende selectie gekomen.

Voor een werkperiode in de kosterswoning: Asuka Nirasawa (JP), Carien Vugts (NL), Efrat Merin (IL), Elisia Poelman (BE), Emilia Tapprest (FI), Flora Bradwell (UK), Isamo Thissen (NL), Jacquie Maria Wessels (NL), Jan van den Dobbelsteen (NL), Jarik Jongman (NL), Lotte Wieringa (NL), Machteld Rullens (NL), Paul Klemann (NL), Tja Ling Hu (NL), Vita Buivid (UA) en Wouter van Riessen (NL).

Voor een werkperiode in de Vlaamse schuur op Landgoed De Moeren: Aaron van Erp (NL), Emmie Liebregts & Fenna Koot (NL), Jazmin Charalambous (UK) & Felix Mohr (DE), Josua Wechsler (CH), Lotte van Lieshout (NL), Margot Zweers (NL), Thijs Segers (NL) en Liao Zhixin (CN).

Jury Van Gogh AiR,

Ron Dirven, directeur-conservator Vincent van GoghHuis
Eva Geene, curator Van GoghGalerie
Esther van Rosmalen, artistiek leider Witte Rook | coördinator AIR Platform Brabant
Marjolein van de Ven, conservator Stedelijk Museum Breda