Karel Appel & Van Gogh

Expositie overzicht

Expositie overzicht

20 februari t/m 6 september 2011

Karel Appel (1921-2006) is een van de meest beroemde Nederlandse schilders uit de 20e eeuw, zoals Vincent van Gogh dat voor de eeuw daarvoor was. In eigen land is hij minstens zo omstreden als zijn voorganger. Als lid van de Cobra-groep wekt hij veelal beroering en verbazing. Pas nadat hij in het buitenland furore maakt, groeit de waardering voor hem in zijn vaderland.
Appels bekende uitspraak ‘Ik rotzooi maar wat an’ wordt vaak te letterlijk opgevat. Hij schildert bewust spontaan en expressief, maar met een grote bagage aan materiaal- en kunsthistorische kennis. De kunst van zijn voorgangers, van Mondriaan tot Picasso, van Rembrandt tot Van Gogh, bestudeert hij grondig.
Op de tentoonstelling worden verschillende periodes uit Appels lange schildersloopbaan in beeld gebracht, van de vroege jaren veertig tot de recentste periode. Uit het ensemble bijeengebrachte werken blijkt hoezeer hij zich op verschillende momenten heeft laten inspireren door het werk van Vincent van Gogh.
De expositie Karel Appel & Van Gogh is georganiseerd met medewerking van de Karel Appel Foundation, en bevat bruiklenen uit diverse musea en particuliere collecties.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met teksten van Hans den Hartog Jager en Donald Kuspit.
De publicatie kunt u hier bestellen.