Boekpresentatie: Gam Bodenhausen

Boekpresentatie: Gam Bodenhausen
26 maart, 2023 Ron Dirven
UITNODIGING BOEKPRESENTATIE
Graphite Knots
Gam Bodenhausen
Zaterdag 1 April 2023, 15:00 – 17:00
Locatie: Vincent van GoghHuis, Markt 26-27, Zundert
Het Van GoghHuis heeft het genoegen u uit te nodigen voor de boekpresentatie van Gam Bodenhausen op zaterdag 1 April 2023 om 15.00 uur in de Van GoghKamer.
Programma
15:00 – 16:00 Introductie Ron Dirven en Artist talk met Gam Bodenhausen
16:00 – 17:00 Signeersessie | mogelijkheid het boek te kopen
Het boek Graphite Knots gaat over de oorsprong van grafiet en de geschiedenis van het potlood. Hiervoor reisde Bodenhausen naar het Lake District in Engeland waar ze vervolgens afdaalde in een grafietmijn om de brokstukken van dit pure mineraal te verzamelen. Geinspireerd door deze reis en ervaring, maakte ze in 2018 een monumentale muurtekening van 8 x 21 meter in het Van Abbemuseum.
Graphite Knots is een handgemaakt kunstenaarsboek. Een beeldverslag van tekeningen, schetsen en foto’s, gedrukt (in oplage van 120) met riso, inkjet en zeefdruk technieken in het Printing and Publishing Lab op de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Steven ten Tije (hoofd collectie Van Abbemuseum) schreef voor dit boek een essay.
Gam Bodenhausen heeft in november 2021 gewerkt in het gastatelier van het Vincent Van GoghHuis. In een aantal tekeningen die in het boek Graphite Knots verwerkt zijn, zitten meerdere puzzelstukjes die met Van Gogh’s leven, dood, zijn psychische gesteldheid en werk te maken hebben. Zoals de periode dat Van Gogh in de mijnstreek De Borinage verbleef. Hij beschreef in een brief aan zijn broer Theo de intense ervaring van een afdaling in de duistere wereld van een kolenmijn.