Meet & Greet – Rainer Fetting

Meet & Greet – Rainer Fetting
12 mei, 2022 Ron Dirven

UITNODIGING

De Stichting Van Gogh & Zundert heeft het genoegen u uit te nodigen voor een ‘meet & greet’ met de kunstenaar Rainer Fetting op zondag 5 juni 2022 van 12.00 tot 17.00 uur in het Vincent van GoghHuis Zundert.

Omdat de geplande opening van de tentoonstelling Rainer Fetting ziet Van Gogh op 19 december 2021 wegens corona niet door kon gaan, keert Fetting met Pinksteren terug naar het Van GoghHuis. Conservator Ron Dirven interviewt hem over zijn werk en fascinatie voor Vincent van Gogh. Zijn bekende model Desmond Cadogan komt ook naar Zundert. Het gesprek start om 14.00 uur.

Op de tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Rainer Fetting (1949) is een ruime keuze te zien van schilderijen, sculpturen, tekeningen en een film waarin hij zijn visie op Van Gogh heeft verbeeld. De spraakmakende schilder van de ‘Neue Wilde’ portretteerde vanaf de jaren ’80 zichzelf als Vincent, maar plaatste Van Gogh ook bij de

Berlijnse Muur, in de New Yorkse Subway en in relatie tot zijn vriend Paul Gauguin. Naast bruiklenen uit diverse musea, is voor deze tentoonstelling rijkelijk geput uit het atelier van Rainer Fetting.

Vincent van Gogh was de vader van de moderne schilderkunst. Hij inspireerde generaties kunstenaars na hem. De Franse fauvisten en de Duitse expressionisten waren schatplichtig aan hem met gebruik van felle kleuren en heftige schildersgebaren. De schilderkunst raakte echter geleidelijk aan uitgeput. Na de Tweede Wereldoorlog overheerste het conceptuele steeds meer. In de jaren ‘80, aan de vooravond van de val van de Berlijnse muur, zorgde een groep jonge Duitse kunstenaars voor herwaardering van de figuratieve schilderkunst. Rainer Fetting behoorde tot deze ‘Neue Wilde’. De expressiviteit van Van Goghs kunst werd door hem weer opgepakt in een reeks portretten en taferelen waarin hij Van Gogh naar de 20e eeuw haalde.

Vincent schilderde tussen 1880 en 1890 zijn meesterwerken. Honderd jaar later leefde hij weer op in Fettings krachtige en expressieve doeken uit Berlijn en New York. Als een schaduw plaatste hij Van Goghs vriend Paul Gauguin achter hem. Ruckkehr der Giganten betitelde hij zijn schilderij en een bronzen sculptuur.

Voor de catalogus (WBooks) schreef Sir Norman Rosenthal, bekend als samensteller van de baanbrekende tentoonstelling A New Spirit in Painting (Royal Academy of Arts Londen, 1981), een essay waarin hij de bijzondere relatie van Fetting met zijn voorganger Vincent van Gogh treffend weet te duiden.

Deze expositie is mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Fonds 21, Zabawas en Prins Bernhard Cultuurfonds.