‘Waiting for Vincent’

‘Waiting for Vincent’
7 september, 2020 Ron Dirven

Van vrijdag 11 september t/m zondag 11 oktober 2020 is de expositie ‘Waiting for Vincent’ van fotograaf Twan van den Bos te zien in de Van GoghKamer. De expositie bestaat uit foto’s en brieven aan en van Vincent van Gogh. Van het betreffende project verschijnt ook een boek.

Twan van den Bos maakte in het project ‘Waiting for Vincent’ gebruik van diverse invalshoeken. Zo was er de route die Van Gogh liep van 7 op 8 april 1877 van het station van Oudenbosch via Zundert naar Rijsbergen. Daarnaast speelde het toneelstuk ‘Waiting for Godot’ van Samuel Beckett een rol, en als derde invalshoek de Ideeënleer van Plato.

De drie invalshoeken hebben gezorgd voor 24 foto’s, waarvan 20 zogenaamde kleine monumentjes die de kijker meenemen in een moment van rust of verwondering. 3 van de 4 grote foto’s vormen de ijkpunten van de route, daarnaast is er nog een foto die de kleine monumentjes samenbrengt op een bankje waarop de toeschouwer kan ‘wachten’.

Naast de foto’s heeft de fotograaf een zestal brieven geschreven aan Vincent van Gogh. Zes mensen die zich verbonden voelen met de persoon van Vincent van Gogh hebben op deze brieven, namens Van Gogh, antwoord gegeven. Zo zijn fotograaf Karin Borghouts, conservator Ron Dirven en de waarnemend burgermeester van de gemeente Halderberge in de schoenen van Van Gogh gaan staan.