Vik Muniz – Van Gogh in dahlia’s

Vik Muniz – Van Gogh in dahlia’s
14 juli, 2018 Ron Dirven

De Braziliaanse kunstenaar/fotograaf Vik Muniz komt eind augustus 2018 naar Zundert voor de realisatie van een reusachtig kunstwerk naar Van Gogh. In de tuin van het Van GoghHuis maakt zijn team in samenwerking met vrijwilligers van het Van GoghHuis en het bloemencorso een tableau met dahlia’s van ruim 100 m2, geïnspireerd op Van Gogh’s laatste schilderij van een paar schoenen. Het werk wordt gerealiseerd voorafgaand aan het jaarlijkse bloemencorso en is door publiek te bewonderen van 1 t/m 16 september 2018.  

Voor dit project wordt in de Van Gogh tuin een projectietoren opgericht van dertien meter hoog, van waaraf het beeld van het schilderij van Van Gogh wordt geprojecteerd. Het team van Muniz werkt voornamelijk ’s nachts aan de overzetting van dit beeld op een vloer van ruim 100 m2. Vervolgens wordt dit ingevuld met dahlia’s. Voor de uitvoering wordt assistentie verleend door vrijwilligers van het Van GoghHuis en het bloemencorso. Het dahliatableau is voor publiek te bezichtigen vanaf een podium op de toren gedurende de eerste twee weken van september 2018. Tot slot maakt Vik Muniz vanaf de toren foto’s van het werk. Deze foto’s zijn het blijvende eindresultaat van dit project. Ze worden gepresenteerd tijdens het tienjarig jubileum van het Van GoghHuis op woensdag 12 september. Een editie van 25 gesigneerde fotoprints wordt daarna verkocht ten bate van het Van GoghHuis.

De fotoprint wordt na afloop opgenomen in de tentoonstelling ‘Naar Van Gogh’ die tot en met 6 januari 2019 te zien is in het Van GoghHuis. Naast werken van Suat Ogüt, Matthew Day Jackson, Raul Ortega Ayala, Niek Hendrix en Stijn Peeters, hangen hier van Muniz ook foto’s naar Van Goghs Irissen en Vaas met zonnebloemen.

Vik Muniz (Brazilië, 1961), die woont en werkt in Rio de Janeiro en New York, is bekend van voorstellingen waarin hij de westerse kunstgeschiedenis kopieert met gebruik van onwaarschijnlijke materialen zoals papiersnippers, afval of planten. Niet met de bedoeling om de beschouwer te misleiden, maar om aan te zetten tot reflectie over de mate waarin het beeld betrouwbaar is. Door middel van zijn foto’s dwingt hij ons het proces van zien en waarnemen te ervaren.

“Ik wil de slechtst mogelijke illusies maken die toch nog de ogen van de gemiddelde persoon kunnen overtuigen … Illusies zo slecht als die van mij maken mensen bewust van de bedrieglijkheid van visuele informatie en van het plezier dat hieruit geput kan worden. Deze illusies zijn gemaakt om de architectuur van ons concept van waarheid te ontmantelen. Daardoor zijn ze meta-illusies”.

Muniz was de eerste hedendaagse kunstenaar die een solotentoonstelling kreeg in het vernieuwde Mauritshuis in Den Haag. Zijn werk was verder te zien op de biënnales van Venetië en Sao Paulo en is vertegenwoordigd in collecties van musea over de hele wereld.

Schoenen

Vik Muniz kiest er voor om in Zundert het laatste stilleven uit te beelden dat Van Gogh heeft gemaakt van een paar schoenen. Vincent schilderde dit doek in 1888 in het Gele Huis in Arles. Schoenen hadden voor Van Gogh een sterke symbolische betekenis. Zonder dat we echt weten wat hij er mee wilde uitdrukken, kunnen we ons voorstellen dat het hier gaat om een soort van ‘zelfportret’. De schoenen dragen de sporen van zijn reis door het leven, zijn pelgrimage. Tegelijkertijd drukken ze zijn mededogen uit voor de werkende mens. Ze hebben geleden en zijn versleten. Muniz vindt dit beeld ook interessant omdat het perspectief van Van Gogh, richting de schoenen op de vloer, hetzelfde is als van waaruit wij straks zijn hommage aan Van Gogh op zijn geboortegrond in Zundert kunnen aanschouwen.

Vik Muniz – Van Gogh in dahlia’s is een project van Studio Vik Muniz in samenwerking met Vincent van GoghHuis, Van GoghGalerie en Bloemencorso Zundert, mede mogelijk gemaakt dankzij provincie Noord-Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Gifted Art, PRET Zundert, Air France|KLM en Panasonic.