Van Gogh monument

Van Gogh monument
25 april, 2023 Ron Dirven

Help ons bij het realiseren van een bronzen beeld van Vincent van Gogh, gemaakt door Johan Tahon, doneer nu via Voordekunst!

In het centrum van Zundert staat een monument voor Vincent van Gogh, ontworpen door de beroemde beeldhouwer Ossip Zadkine. Het werd onthuld door koningin Juliana in 1964. Nu – 60 jaar later – wil de Vlaamse beeldhouwer Johan Tahon een nieuw monument oprichten voor Vincent van Gogh. Het beeld gaat over kunst en geloof. Vincent was een prediker van de moderne kunst. hij wilde met zijn schilderijen mensen troost bieden. Zo heeft Tahon hem uitgebeeld, Vincent die zijn troostende schoot aanbiedt waarop mensen kunnen plaatsnemen. Letterlijk. Een beeld als vormgegeven verbinding.

In november 2022 heeft Johan Tahon in het gastatelier van het Van GoghHuis het gipsmodel voor zijn Van Gogh monument voltooid. Daarvan wordt een bronzen gietsel gemaakt dat een prominente plek krijgt in Zundert, voor het atelier bij de kosterswoning uit Van Goghs tijd. Een bijzondere plek waar hedendaagse kunstenaars werken in de geest van Van Gogh. Het beeld zal worden onthuld in het voorjaar van 2024.

Om de financiering van het bronzen beeld mogelijk te maken via crowdfunding heeft Tahon een aantal unieke Van Gogh beelden vervaardigd in keramiek. Deze worden exclusief voor dit doel tegen aantrekkelijke prijzen aangeboden. Met uw donatie steunt u niet alleen de oprichting van een 21e eeuws Van Gogh monument in Vincents geboorteplaats, u kunt ook een uniek kunstwerk van Johan Tahon bemachtigen.

Het gipsmodel en alle voorstudies zijn tot en met 6 augustus 2023 te zien op de expositie Johan Tahon – Van Gogh Prediker in het Vincent van GoghHuis in Zundert.