Van Gogh AiR weekend

Van Gogh AiR weekend
2 december, 2021 Ron Dirven

In het weekend van 29 + 30 januari 2022 vinden in Zundert diverse presentaties plaats uit het Van Gogh AiR programma.

Op zaterdag en zondag geeft Joey Sepers alias Joey Monopoly viermaal een performance in het atelier bij de Van GoghGalerie, starttijd 13.00 en 15.00 uur. Joey won bij zijn afstuderen aan St. Joost School of Art & Design de Van Gogh AiR Prijs en daarmee een residentie in Van Goghs geboortedorp. In januari 2022 heeft hij gewerkt in het gastatelier van het Van GoghHuis. De resultaten daarvan hebben niet geleid tot een expositie, maar tot een performance die hij viermaal uitvoert in het atelier. De kunstenaar nodigt uit “op Vincent ‘Monopoly’ van Gogh (22-12-2021 – 28-01-2022 †) zijn wake te komen. Waar we met zijn allen in het hoofd van Vincent kruipen en zijn geest kunnen omarmen. Waar herinneringen en werken worden gedeeld in zijn korte tijd die hij heeft doorbracht in zijn geboortedorp Zundert. Voel je vrij om ook een woordje te doen en nog te proosten op het zijn korte leven.

In de Van GoghGalerie is van 12.00 tot 17.00 uur de tentoonstelling van Gam Bodenhausen te zien. Die wordt vanwege de eerdere lockdown verlengd tot eind februari.

Op zaterdag en zondag presenteren Reinout Scholten van Aschat, Bas van den Hurk en Jochem van Laarhoven tussen 14.00 en 20.00 uur de resultaten van drie maanden onderzoek naar personages in de Vlaamse Schuur op Landgoed De Moeren, Moersebaan 1-sch in Klein-Zundert. Voor dit onderzoek hebben ze bevriende kunstenaars, acteurs en theatermakers uitgenodigd om met hen samen te werken, samen te leven, te eten, te experimenteren, wandelen en teksten te lezen. Het onderzoek heeft tot performatieve acts en cinematografische improvisaties geleid waaruit een grote hoeveelheid materiaal is ontstaan, dat gemonteerd is in verschillende episodes. De Vlaamse Schuur diende daarbij als stage en het landschap en de omgeving als set. In een theatrale scenografie brengen Scholten van Aschat, Van den Hurk en Van Laarhoven alle elementen samen, waarbij muziek/geluid de soundscape wordt voor de films, en de schilderijen, kostuums en rekwisieten een installatie vormen waarin de toeschouwer rond kan dwalen, personages kan ontmoeten, livemuziek kan horen en hun favoriete gerecht, broodje ui, kan eten.

M.m.v. Reinout Scholten van Aschat, Bas van den Hurk, Jochem van Laarhoven, Lotte Driessen, Bram Suijker, Mattias van de Vijver, Bibi Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Samieh Shahcheraghi, Sofie Hollander, Joost de Haas, Rob van Kranenburg

Toegang volgens de geldende coronaregels