Opening Vincents Boomwortels

Opening Vincents Boomwortels
19 januari, 2024 Ron Dirven

Uitnodiging

De Stichting Van Gogh & Zundert heeft het genoegen u uit te nodigen voor de opening van de tentoonstelling Vincents Boomwortels op vrijdag 29 maart 2024 om 16.00 uur in het Vincent van GoghHuis.

De opening wordt verricht door kunsthistoricus Wouter van der Veen.

In 2020 ontdekte Wouter van der Veen de plek in het Franse dorp Auvers-sur- Oise waar Vincent van Gogh zijn laatste schilderij Boomwortels vervaardigde. De originele wortels van de Robinia pseudoacacia zijn hier nog aanwezig. De eigenaars van deze erfgoedlocatie verschaften kunstenaars toegang om ter plekke studies te maken van de originele wortels. Emmy Bergsma (1960) reisde er diverse keren heen om te tekenen. Robert Zandvliet (1970) en Sabina Timmermans (1984) maakten er twee dagen lang schetsen die ze daarna verder hebben uitgewerkt. Timmermans in grote getekende detailstudies. Zandvliet vervaardigde een monumentaal vierluik in gekleurde monotype.

In 1999 schilderde Zandvliet al een doek naar aanleiding van Boomwortels. Dit werk uit de collectie van de AkzoNobel Art Foundation wordt ook op de tentoonstelling getoond. Evenals een groot doek van Diana Roig (1982) dat ze maakte naar Van Goghs laatste schilderij.

De tentoonstelling Vincents Boomwortels is mede mogelijk gemaakt dankzij VSB Fonds, Fonds 21, Mondriaan Fonds, Provincie Noord-Brabant en Zabawas. Te zien van 30 maart t/m 2 september 2024 in het Vincent van GoghHuis te Zundert.

r.s.v.p.: [email protected]