Van Gogh AiR Prijs – Anoek Mensink

Van Gogh AiR Prijs – Anoek Mensink
1 juli, 2023 Ron Dirven

Van Gogh AiR Award 2023 voor beeldend kunstenaar Anoek Mensink

Jaarlijks reikt St. Joost School of Art & Design de Van Gogh AiR Award uit aan een talentvolle maker die een werkperiode van een maand kan gebruiken om nieuw werk te ontwikkelen op een bijzondere locatie: het Vincent van GoghHuis in Zundert. De gelukkige winnaar van 2023 is Anoek Mensink, afgestudeerd aan de studie Art & Research bij St. Joost in Den Bosch.

Van Gogh AiR voor Anoek Mensink

Anoek Mensink, afgestudeerd aan de studie Art & Research in Den Bosch, is uitgeroepen tot winnaar van zesde editie van de Van Gogh AiR prijs. Anoek mag een maand lang verblijven als ‘artist-in-residence’ in het gastatelier naast de oude kosterswoning uit Van Goghs tijd. Anoek ontvangt een kunstenaarshonorarium van € 1000,-. De Van GoghGalerie verzorgt begeleiding, publiciteit en draagt bij aan publicatie van het werk. Aansluitend zal Anoek exposeren in de Van GoghGalerie. De winnaar werd geselecteerd uit 15 aanmeldingen, die beoordeeld werden op de kwaliteit van het werk en de geschiktheid om deel te nemen aan de residentie in Zundert. Zowel affiniteit met Van Gogh en de plek, als intentie voor de invulling van de werkperiode speelden daarbij een rol.

Ron Dirven (directeur) en Eva Geene (curator) van het Vincent Van GoghHuis gingen op 28 juni in gesprek met de kandidaten: “Het werk van de kandidaten was divers en van goed niveau. Na rijp beraad kwam de jury tot een keuze. De Van Gogh AiR Prijs gaat naar een kunstenaar die goed kijkt naar de wereld om zich heen. Anoek is bijzonder veelzijdig en weet diverse disciplines in te zetten. Met eenvoudige middelen wordt een groot effect bereikt. We werden getroffen door haar ondernemende, eigenzinnige manier van benaderen. Deze combinatie houdt de belofte in dat zij ook in Zundert op een unieke wijze zal reageren op de geboorteplek van Van Gogh en ook daar door interventies in staat is om de mensen op een andere manier naar de omgeving te laten kijken, door het perspectief te verleggen van de hemel naar de grond, van de Bossche vleugelnoot naar de Zundertse acacia.

Graduation Shows 2023

Met trots presenteert St. Joost School of Art & Design de Graduation Show NOW SHOW van 29 juni t/m 2 juli. Kom naar de expositie op onze academielocatie in Breda en Den Bosch waar de afstudeerders van de bacheloropleidingen hun projecten presenteren. Bezoek één van de vele performances, koop een uniek werk in de shop op locatie of bekijk het werk op het online platform nowshow.nl. Iedereen is van harte uitgenodigd: mis het niet!

St. Joost School of Art & Design 

De kunstenaars en designers van de toekomst worden opgeleid bij St.Joost School of Art & Design in Breda en Den Bosch. Al meer dan 200 jaar dé kunstacademie voor hoogstaand kunstonderwijs met een sterke persoonlijke benadering. St.Joost School of Art & Design maakt onderdeel uit van Avans Hogeschool, al jaren de beste hogeschool van Nederland. Wij bereiden onze studenten voor op een beroep in de wereld van kunst, design en de creatieve industrie. Studenten kunnenbij St.Joost School of Art & Design kiezen uit vier bachelor studies: Art & Research, New Design & Attitudes, Illustrated & Animated Storytelling, Photography, Film & the Digital. Bij ons Master Institute of Visual Cultures bieden we Engelstalige master opleidingen aan op het gebied van Animation, Ecology Futures, Situated Design en Visual Arts & Post-Contemporary Practice die goed aansluiten op onze bachelor studies.  

Foto: Lotte van den Oord