Van Gogh AiR – Lotte Wieringa

Van Gogh AiR – Lotte Wieringa
22 mei, 2023 Ron Dirven

Van Gogh AiR heeft het genoegen u uit te nodigen voor de opening van de tentoonstelling van Lotte Wieringa op zondag 28 mei 2023 om 14.00 uur in de Van GoghGalerie in Zundert. Wieringa heeft in mei gewerkt in het gastatelier van het Van GoghHuis. De resultaten daarvan presenteert zij tot eind juni in de Van GoghGalerie.

Lotte Wieringa heeft gedurende haar residentie de invloeden van Japonisme onderzocht op haar werk. “In mijn schilderijen voel ik de aanwezigheid van Japonistische invloeden. Om beter te begrijpen hoe en waarom deze in mijn werk terecht zijn gekomen ben ik terug gegaan in de tijd. Vanuit Van Goghs grote inspiratie, de Japanse woodblock prints, onderzocht ik hoe Japonisme de schilderkunst beïnvloed heeft en vandaag de dag nog steeds doet. Het project ben ik begonnen door de print van Utagawa Hiroshirge – De residentie met de pruimenbomen in Kameido, 1857 – na te schilderen. Een print die Van Gogh ook gekopieerd heeft om te leren van de Japanse ziens- en denkwijzen. Nu het project verder gevorderd is, zie ik dat niet alleen de prints van invloed zijn geweest op het werk van afgelopen maand. Bovenal drukt ook de Zundertse omgeving zijn stempel op de schilderijen die ik voor dit korte onderzoeksproject maakte.”