Tom Janssen – Parade

Tom Janssen – Parade
8 juli, 2016 Ron Dirven

Van 17 juli t/m 30 oktober 2016 exposeert Tom Janssen in de tuin van het Vincent van GoghHuis op groot formaat foto’s uit zijn serie Parade. Hij volgde door de jaren heen verschillende optochten in Nederland, waaronder het Zundertse bloemencorso. De fotograaf heeft bewust afstand genomen, waardoor niet alleen de praalwagens maar ook de omgeving en het publiek in beeld zijn gebracht. Door die afstand komt hij juist heel dichtbij. Bijeen geeft Parade een prachtige kijk op een oer-Hollandse traditie.  

Tom Janssen (1988) fotografeerde vijf jaar lang parades. Hij volgde daarvoor optochten door heel Nederland. Op de expositie zijn foto’s te zien van de Brabantse dag in Heeze, de Koninginnedagoptocht in Dalfsen, het Theatercorso van Sint Jansklooster, het Fruitcorso in Tiel, het Kermiscorso van Welsum, Carnaval in Zwaag, Ossenisse, Hout-Blerick en Grashoek, de Allegorische optocht in Goor en Bloemencorso’s in de Bollenstreek, Eelde, Leersum, Vollenhove en Zundert.

Een ruime selectie van zijn foto’s verscheen in het boek Parade (2015), dat met lof werd ontvangen. Het haalde onder meer De Volkskrant Top 20 van fotografieboeken uit 2015. Ook in het buitenland kreeg het fotoboek waardering. Het is opgenomen in de 2016 Book Awards Exhibition van het prestigieuze fotofestival Rencontres d’Arles. Daarnaast verschenen reportages in Vrij Nederland en The Guardian. Grote prints uit de fotoserie werden geëxposeerd in Parijs op het Festival de la jeune photographe européenne Circulations(s).

Ter gelegenheid van het aankomende Bloemencorso Zundert (4-5 september) en BredaPhoto (15 september t/m 30 oktober) exposeert het Van GoghHuis een keuze van 24 foto’s. Uiteraard is het Bloemencorso Zundert in deze selectie ruim vertegenwoordigd. Die foto’s dateren uit 2010 en 2011.
Janssen zet zijn reportage voort in 2016. Hij gaat het corso van Zundert en de historische optocht in Heeze opnieuw volgen. Deze foto’s zullen later aan de expositie worden toegevoegd.