Vincent’s Asylum

LoekGrootjans_VincentsAsylum_exterieur_1400px

Kunstenaar-filosoof Loek Grootjans (Arnemuiden, 1955) heeft een asiel voor Vincent van Gogh gecreëerd waarin door hem verzamelde sporen van de beroemde schilder worden tentoongesteld. Vincent’s Asylum staat van 30 maart t/m 1 mei 2016 op de Markt in Zundert. Daarna gaat het op reis langs diverse musea, waaronder De Pont Tilburg (23 mei t/m 18 juli 2016), S.M.A.K. Gent (21 juli t/m 31 augustus 2016) en BPS 22 Charleroi (24 september t/m 6 november 2016).

Grootjans heeft de afgelopen jaren diverse sporen verzameld van Van Gogh. In de Provènce heeft hij op locaties waar Vincent schilderde monsters genomen en gebotteld. In Zundert heeft hij o.a. zonnebloemen geconserveerd, groenten geweckt uit de moestuin van de familie Van Gogh en water gebotteld uit de welput van het oorspronkelijke geboortehuis. Al deze sporen hebben een plaats gekregen in Vincent’s Asylum, een door de kunstenaar ontworpen paviljoen waarin Van Goghs sporen bewaard en gepresenteerd worden met bijbehorende verhalen die Van Goghs erfgoed in een nieuw bijzonder perspectief plaatsen.

Na zijn vertrek uit Zundert heeft Vincent gezworven door Nederland, Engeland, België en Frankrijk. Hij raakte ontheemd en heeft nooit meer een eigen ‘thuis’ gevonden. Daarom besloot Loek Grootjans als kunstproject een asiel voor hem te ontwerpen. Vrijwilligers uit Vincents geboortedorp Zundert bleken bereid dit te bouwen. Met steun van corso-ontwerper/architect Ton van Beek, Zundertse bedrijven (sponsoring in natura), Fonds Brabant C en het Mondriaanfonds is het uiteindelijk verwezenlijkt.

Op Vincents geboortedag 30 maart is het voor publiek geopend tijdens het evenement Salon Van Gogh, met Cornald Maas en Axel Rüger. Directeur van Museum De Pont Hendrik Driessen sprak van een ‘ontroerend’ eerbetoon aan de beroemde kunstenaar uit Zundert. 

Tijdens de Nationale Museumweek (16-24 april 2016) is Vincent’s Asylum het pronkstuk van het Vincent van GoghHuis. Daarna gaat het paviljoen op reis naar diverse musea langs de Europese Van Gogh route.

Mogelijk gemaakt dankzij: Mondriaan Fonds, Fonds Brabant C, Delacourt-Van Beek Architecten, BAS Logistics