Vincents Boomwortels

30 maart t/m 2 september 2024

Kunstenaars verbeelden de plek in Auvers-sur-Oise waar Van Gogh zijn laatste schilderij maakte.

In 2020 ontdekte Wouter van der Veen de plek in het Franse dorp Auvers-sur-Oise waar Vincent van Gogh zijn laatste schilderij Boomwortels vervaardigde. De originele wortels van de Robinia pseudoacacia zijn hier nog aanwezig. De eigenaars van deze erfgoedlocatie verschaften kunstenaars toegang om ter plekke studies te maken van de originele wortels. Emmy Bergsma (1960) reisde er diverse keren heen om te tekenen. Robert Zandvliet (1970) en Sabina Timmermans (1984) maakten er twee dagen lang schetsen die ze daarna verder hebben uitgewerkt. Timmermans in grote getekende detailstudies. Zandvliet vervaardigde een monumentaal vierluik in gekleurde monotype.

In 1999 schilderde Zandvliet al een doek naar aanleiding van Boomwortels. Dit werk uit de collectie van de AkzoNobel Art Foundation wordt ook op de tentoonstelling getoond. Evenals een groot doek van Diana Roig (1982) dat ze maakte naar Van Goghs laatste schilderij. Ter introductie op de tentoonstelling draait in het museum de documentaire ‘The “Tree Roots” cold case, on Van Gogh’s ultimate painting’ (Arte, 2022). Bovendien worden de foto’s gepresenteerd op basis waarvan Van der Veen zijn bijzondere ontdekking deed.

Bomenroute
Het thema van de boomwortels sluit aan bij de natuurbeleving van Vincent van Gogh. De schoonheid van de natuur en zijn religieuze gevoel stonden nauw met elkaar in verband. Bij de tentoonstelling wordt daarom een programma aangeboden van kunst- en natuurbeleving in samenwerking met Treeport, de vereniging van Zundertse boomkwekers. De boomkwekerijcultuur in Zundert is ontstaan in de tijd van Van Gogh op initiatief van de protestantse gemeenschap. Bij het kerkje van Vincents vader werden destijds al bomen gekweekt. Vincent beschrijft in zijn brieven onder meer de Ropsentuin en een hoge acacia op het kerkhof. Die laatste soort komt overeen met de bomen waarvan hij in Auvers-sur-Oise de wortels schilderde. Het gaat over de zogenaamde Valse Acacia (Robinia pseudoacacia). Niet alleen in Auvers, maar ook In Zundert is deze boomsoort nog altijd te vinden.

Vincents Boomwortels is mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds, Fonds 21, Mondriaan Fonds, Provincie Noord-Brabant en Zabawas