Opening: Dichter bij Vincent

Opening: Dichter bij Vincent
7 juli, 2022 Ron Dirven
De Stichting Van Gogh & Zundert heeft het genoegen u uit te nodigen voor de opening van de tentoonstelling en boekpresentatie van Dichter bij Vincent – Alledaagse voorwerpen in het werk van Vincent van Gogh op zaterdag 30 juli 2022 om 15.00 uur in het Vincent van GoghHuis Zundert.

De opening wordt verricht door Joyce Vermue, burgemeester van Zundert.

Zijn hele carrière beeldde Vincent van Gogh alledaagse objecten uit in zijn tekeningen en schilderijen. Enkele van zijn materiële attributen zijn dankzij Vincents schoonzus Jo van Gogh-Bonger (1862-1925) bewaard gebleven, zoals een Franse aardewerken bloemenvaas, een Normandische koperen melkkruik en een Franse wilgenteenstoel waarop een aantal van zijn modellen poseerden. Veel van zijn befaamde bloemstillevens tonen ‘vazen’ die dit eigenlijk niet zijn. Vincent plaatste zijn boeketten in uiteenlopende objecten, zoals majolica apothekerspotten en aardewerken voorraadpotten. Sommige objecten bieden soms verrassende inzichten in de ontstaansgeschiedenis van zijn werk. Uit recent onderzoek van kunsthistorica Alexandra van Dongen blijkt dat een precieze identificatie van alledaagse objecten soms nieuw licht kan werpen op de mogelijke plaats van vervaardiging en de datering van zijn werk. Zo blijkt een doodeenvoudige aardewerken steelpan, afgebeeld op zijn Stilleven met aardappels, afkomstig te zijn uit het Zuid-Franse pottenbakkerscentrum Vallauris. Alexandra van Dongen richt onze ogen op kleine details, op voorwerpen waar we gewoonlijk geen acht op slaan, maar die wel bijzonder betekenisvol zijn om het werk van Van Gogh nog beter te doorgronden.
De tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van de publicatie van het onderzoek van Alexandra van Dongen bij Uitgeverij Sterck & De Vreese. Samen met beeldend kunstenaars André Smits en Monika Dahlberg vertaalt Van Dongen haar onderzoek naar een expositie met een keur aan objecten. Centraal staan voorwerpen uit de nalatenschap van Vincent van Gogh, die in bruikleen worden gegeven door het Van Gogh Museum Amsterdam en Musée d’Orsay Parijs. Daarnaast worden archeologische vondsten uit de tuin van de pastorie te Nuenen getoond en diverse voorwerpen die verwant zijn aan objecten in Van Goghs werk, zoals een ‘confit de canard’ pot van hetzelfde type dat hij gebruikte in zijn stillevens met zonnebloemen en een replica van de wilgenteenstoel die Vincent in Arles liet maken en waarop de postbode Joseph Roulin en een provencaals meisje als Japanse ‘Mousmé’ poseerden. Deze replica wordt speciaal voor de tentoonstelling in het Van GoghHuis vervaardigd door de Zundertse stoelenmatter Rien Stuijts.
Deze expositie is mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Brabant en Gemeente Zundert.