Lezing – Alexandra van Dongen

Lezing – Alexandra van Dongen
20 juni, 2021 Ron Dirven

De rekwisieten van Vincent van Gogh

Op zondag 27 juni 2021 geeft Alexandra van Dongen om 15.00 uur een lezing in de Van GoghKamer naar aanleiding van haar residentie in Zundert. Als kunsthistoricus, museumconservator en keramiekspecialist was Van Dongen een buitenbeentje in de rij van hedendaagse beeldend kunstenaars die de afgelopen tien jaar gebruik hebben mogen maken van het artist-in-residence programma van het Van GoghHuis. Toch raakt haar onderzoek direct aan het werk van Vincent van Gogh. Het onderwerp van haar recente speurtocht en van haar komende boek, dat in het voorjaar van 2022 zal verschijnen, zijn de door Vincent uitgebeelde materiële objecten in zijn gehele oeuvre. Haar identificatie van alledaagse voorwerpen op Vincents schilderijen en tekeningen kunnen soms een ander licht werpen op zijn werk.

Een paar jaar geleden werd de riolering vernieuwd achter de pastorie in Nuenen. Bij graafwerkzaamheden door archeologen zijn vele 19de-eeuwse fragmenten teruggevonden van keuken- en serviesgoed (vooral keramiek en glas), waarvan de datering overeenkomt met de bewoning van de pastorie door de familie van Gogh. Een aantal fragmenten daarvan zijn zeer verwant aan sommige objecten die Vincent weergaf op zijn stillevens, toen hij zijn atelier had in de mangelkamer achter de pastorie. Met zo’n scherf in je hand afkomstig van een object uit de pastorietuin, die één op één overeenkomt met een compleet voorwerp zoals door Vincent geschilderd, krijg je het gevoel oog in oog te staan met zijn schildersmodellen. Alexandra werkte onlangs ook als onderzoeker mee aan de nieuwe tentoonstelling Van Gogh in Brabant in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch, waar momenteel ook een deel van het vondstmateriaal uit Nuenen tentoongesteld wordt.

In de Van GoghGalerie in Zundert is tot en met zondag 27 juni ook een deel van de archeologische vondsten uit Nuenen te zien, die Alexandra gebruikt heeft voor haar presentatie Dichterbij kom je niet.

Zondag 27 juni 2021 – 15.00 uur
Van GoghHuis
4881 CN Zundert

Uitsluitend op aanmelding: [email protected]

Bezoek volgens corona-voorschriften