AIR – Fenna Koot

AIR – Fenna Koot
14 december, 2020 Ron Dirven

Fenna Koot won de AKV St Joost|Van Gogh AiR prijs 2020. Ze werkte in december 2020 in het gastatelier van het Vincent van GoghHuis in Zundert. Het onderzoek van haar residentie was het oorspronkelijke geboortehuis van Van Gogh dat er niet meer is. De resultaten van haar residentie presenteert ze in de Van GoghGalerie. Die is vanwege corona niet geopend voor publiek. Daarom maakte Sid Dankers een videoregistratie van haar tentoonstelling.

Koot plaatste een rouwadvertentie in de lokale kranten om het geboortehuis van Vincent van Gogh als dood te kunnen beschouwen, om zo een ruimte te kunnen scheppen waarbinnen het huis herdacht wordt in plaats van een ruimte waarin het huis een nieuw leven krijgt. Ze wilde nagaan wat er niet meer is en wat nog wel. Hoe waren de muren geplaatst, hoe heeft de familie hier binnen en hier buiten geleefd? Wat was de huiselijke sfeer, hoe stond deze in relatie tot de tijd waarin de Van Goghs leefde?

“Binnen mijn presentatie heb ik de Van GoghGalerie door middel van hangende doeken verdeeld in een gang en drie kamers. Deze compositie komt overeen met de muren van het geboortehuis van Vincent van Gogh. De tegen ooghoogte aan hangende doeken spelen naast hun rol als ‘muur’ ook een bepalende rol om het gezichtsveld van de toeschouwer te beïnvloeden. Het spelen met zien en gezien worden, het zichtbaar maken of afschermen van werk, het delen en achterhouden van informatie zijn de condities die ik heb gesteld om het huis te kunnen herdenken”, aldus Fenna Koot.