Open Call Artist-in-residence Villa Kamogawa
De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Japan werkt sinds 2019 samen met het Goethe-Institut Villa Kamogawa in Kyoto om de culturele uitwisseling tussen deze regio van Japan en de EU te versterken. Als onderdeel van de samenwerking hebben de ambassade en Villa Kamogawa het Vincent van GoghHuis gevraagd een Open Call te organiseren voor een kunstenaar om drie maanden te komen werken in Villa Kamogawa in Kyoto in de periode mei tot en met juli 2024.
Villa Kamogawa biedt artist-in-residence programma’s aan voor Duitse kunstenaars sinds 2011. Vanaf 2023 stelt het zich ook open voor niet-Duitse deelnemers en werkt daarvoor samen met de Nederlandse ambassade. De residentie is gelegen in het centrum van de historische stad Kyoto aan de Kamo rivier, de plek waarlangs de stad zich ontwikkelde en nabij het keizerlijk paleis. Op deze inspirerende locatie kunnen contacten worden gelegd met de Japanse culturele scene en nieuwe artistieke projecten tot stand komen. Kunstenaars reageren met eigentijdse visie op de historie van de plek, gebruiken en ambachten, in interactie met de lokale gemeenschap.
Deze residentie wordt aangeboden als onderdeel van het Internationaal Cultuur Beleid waarbinnen Japan een focusland is. De Nederlandse ambassade voert dit beleid in Japan uit met een focus op kansen creëren in Japan voor kunstenaars uit Nederland door middel van artist in residenties.
Juryrapport
De Open Call is eind maart 2024 gepubliceerd, met een deadline tot 14 april. Ondanks de korte termijn tot aan de start van de residentie kwamen er 80 aanmeldingen binnen. De inzendingen waren divers en van goed niveau. Uit de aanmeldingen heeft de jury een shortlist samengesteld van 8 kandidaten: André Pielage, Anna Swagerman, Bas Ketelaars, Fenna Koot & Emmie Liebregts, Jonathan van Doornum, Martin & Inge Riebeek, Remy Neumann en Ruth van Beek. Deze lijst is besproken met Heidi Vogels (DutchCulture|Transartists) en Enzio Wetzel (artistiek leider/directeur Goethe-Institut Villa Kamogawa Kyoto).
Op basis van deze gesprekken heeft de jury besloten de residentie aan te bieden aan:
Fenna Koot & Emmie Liebregts
Hoe word je een resident, hoe beleef je een ruimte?
Mensen zijn altijd over de hele wereld getrokken. Ze adopteren niet alleen de cultuur van hun nieuwe omgeving, maar beïnvloeden die ook weer met hun eigen tradities.
Overtuigd van de kwaliteit van hun portfolio, waarbij Fenna Koot (1996) zich richt op de gebouwde omgeving en Emmie Liebregts (1996) op het performatieve, en in samenwerking op onderzoek en registratie van de fysieke en mentale leefomgeving, wekt hun voorstel vertrouwen in een boeiende en geslaagde residentie. De focus op interactie met bewoners en de locatie gaven de doorslag.
‘Wij zijn geïnteresseerd in hoe de lokale geschreven en ongeschreven regels van omgangsvormen, tradities, religie en mythen zijn ingebed in de leefruimte van Kyoto. Door de aanwezigheid van de rijke architectonische en sociale geschiedenislagen lijkt Kyoto een zeer geschikte stad in Japan om dit te onderzoeken. Tijdens de residentie bij Villa Kamogawa zullen wij een actieve houding aannemen ten opzichte van onze nieuwe leefomgeving.
Kenmerkend voor onze artistieke onderzoeksmethode is ‘doen’. Doen bestaat uit kennen, observeren en interactiviteit. Maken is een manier van reflectie. Wij werken toe naar een verhalende vorm waarin video-observaties zich vermengen met sculpturen, waardoor een poëtische ervaringswereld ontstaat die we kunnen delen met potentiële kijkers.’
De jury ziet de residentie als een uitgelezen kans voor deze talentvolle Nederlandse kunstenaars zich in Japan verder te ontwikkelen en profileren.
Ron Dirven, directeur-conservator Vincent van GoghHuis
Eva Geene, curator Van Gogh AiR