Zadkine & Van Gogh

t/m 15 februari 2009

De Russische beeldhouwer Ossip Zadkine (1890-1967) reisde in de jaren twintig in de voetsporen van Vincent van Gogh naar Noord-Brabant en raakte voor de rest van zijn leven gefascineerd door de kunstschilder uit Zundert. Hij verdiepte zich in Vincents brieven en maakte verschillende studies, waaruit autonome beelden ontstonden en monumenten voor Wasmes (Borinage), Auvers-sur-Oise, Saint-Rémy-de-Provence en Zundert. Tussen 1955 en 1964 vervaardigde Zadkine verschillende portretbustes van Van Gogh, sculpturen van Van Gogh als tekenaar, als schilder, als prediker, wandelend door het veld en tenslotte enkele beelden en het monument van de gebroeders Van Gogh.

In een tweetalige publicatie (Ned/Frans) staan alle Van Gogh-werken afgebeeld en beschreven. Verder zijn er zeldzame atelierfoto’s opgenomen van Zadkine, een getekend portret van Vincent van Gogh en andere bekende beelden, die zijn bijzondere relatie tot Nederland illustreren., waaronder natuurlijk De verwoeste stad in Rotterdam.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door:
Vrienden van Van Gogh & Zundert
Mondriaan Stichting
VSB Fonds
Prins Bernhard Cultuurfonds
Stichting Marieke Fonds

Van 2 april t/m 31 augustus 2011 zijn Zadkines Van Goghbeelden te zien in Auvers-sur-Oise.

Catalogus
Bij deze tentoonstelling verschijnt een speciale publicatie samengesteld door Garance Chabert en Ron Dirven. Verkoopprijs: € 15,-
De publicatie kunt u hier bestellen.