Vincent, Philip & Mike houden van Zundert

Het Vincent van GoghHuis presenteert van 25 maart tot en met 25 juni 2017 de tentoonstelling Vincent, Philip & Mike houden van Zundert. Op deze expositie toont Philip Akkerman een veertigtal zelfportretten in combinatie met veertig portretten van Van Gogh door Mike van der Pol.

Op twaalfjarige leeftijd wist Philip Akkerman (1957) al dat hij kunstenaar wilde worden. Hij bezocht vaak samen met zijn ouders het Kröller-Müller Museum, waar de omvangrijke collectie van Van Gogh hem tot de verbeelding sprak. In 1981 beslist Akkerman, toen amper vierentwintig, zijn gehele oeuvre te wijden aan het zelfportret. Die zelfportretten getuigen van zijn bewondering voor Van Gogh. In kleurgebruik, intensiteit en expressiviteit refereren ze sterk aan Vincents portretten. Zijn waardering blijkt ook uit de portretten van Van Gogh die hij verzamelt van de ‘outsider’ Mike van der Pol. Daarom heeft hij Van der Pol uitgenodigd deel te nemen aan zijn expositie in Zundert

Voorafgaand aan de expositie werkte Akkerman in het gastatelier op Van Goghs geboortegrond. Daar schilderde hij op reproducties van zelfportretten van Van Gogh een zelfportretje en plakte er een door Mike van der Pol getekend portret van Van Gogh op. Deze unieke collages, getiteld ‘Vincent, Philip & Mike zijn vrienden’ zijn te koop in de museumwinkel.

Mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds | Sayers Fonds