Suze Robertson & Marenne Welten – Naast Van Gogh

Van 12 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 presenteert het Vincent van GoghHuis de tentoonstelling ‘Suze Robertson & Marenne Welten – Naast Van Gogh’. Deze tentoonstelling is onderdeel van de expositie De heks van Dongen – Een kunstenaarsdorp in de 19e eeuw in Stedelijk Museum Breda, waar ook werken van Robertson en Welten te zien zijn.

Suze Robertson (1855-1922) was een tijdgenote van Vincent van Gogh. Al tijdens haar leven werd ze beschouwd als zijn evenknie. Charley Toorop noemde haar zelfs de belangrijkste kunstenares uit de 19e eeuw. Professor August Allebé schreef over haar: ‘De schilderijen van Suze Robertson doen aan als geschilderd door een vrouw op een barricade, werkelijk emotioneel door dapperheid’.

Net als Van Gogh heeft Robertson in Brabant het boerenleven vastgelegd. Vincent werkte in Zundert, Etten-Leur en Nuenen; Suze in Dongen, Etten-Leur en Heeze. Terwijl de werken die Suze Robertson vervaardigde in Dongen op de expositie in Breda getoond worden, is in het Van Gogh Huis haar werk uit Etten-Leur en Heeze te zien. Bijzondere aandacht is er voor de portretten van haar kindermeisje ‘Pietje’ Prins uit Leur, die behoren tot haar krachtigste werken.

Het werk van Robertson wordt op beide tentoonstellingen gespiegeld aan dat van hedendaags kunstenaar Marenne Welten (1959). De indringende portretten die zij maakte van kolonisten en de oorspronkelijke bewoners in de VS tonen dezelfde expressie en diepgang als de Brabantse figuren van Robertson. Haar project Play Yesterday handelt over de geschiedenis van het noordoosten van de VS, in het bijzonder de immigratie vanuit Europa vanaf de 17e eeuw.

Mogelijk gemaakt dankzij de provincie Noord-Brabant