Open Call: Kyoto-Japan

Open Call: Kyoto-Japan
30 maart, 2024 Ron Dirven

Residentie Villa Kamogawa mei-juli ‘24

De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Japan werkt sinds 2019 samen met het Goethe-Institut Villa Kamogawa in Kyoto om de culturele uitwisseling tussen deze regio van Japan en de EU te versterken. Als onderdeel van de samenwerking hebben de ambassade en Villa Kamogawa het Vincent van GoghHuis gevraagd een Open Call te organiseren voor een kunstenaar om drie maanden te komen werken in Villa Kamogawa in Kyoto in de periode mei tot en met juli 2024.

Villa Kamogawa biedt artist-in-residence programma’s aan voor Duitse kunstenaars sinds 2011. Vanaf 2023 stelt het zich ook open voor niet-Duitse deelnemers en werkt daarvoor samen met de Nederlandse ambassade. De residentie is gelegen in het centrum van de historische stad Kyoto aan de Kamo rivier, de plek waarlangs de stad zich ontwikkelde en nabij het keizerlijk paleis. Op deze inspirerende locatie kunnen contacten worden gelegd met de Japanse culturele scene en nieuwe artistieke projecten tot stand komen. Kunstenaars reageren met eigentijdse visie op de historie van de plek, gebruiken en ambachten, in interactie met de lokale gemeenschap.

Deze residentie wordt aangeboden als onderdeel van het Internationaal Cultuur Beleid waarbinnen Japan een focusland is. De Nederlandse ambassade voert dit beleid in Japan uit met een focus op kansen creëren in Japan voor kunstenaars uit Nederland door middel van artist in residenties. Deze residentie in Villa Kamogawa en de Open Call worden georganiseerd door het Van GoghHuis in Zundert. Uit alle aanmeldingen stellen de Van Gogh AiR curatoren een shortlist samen, waaruit de artistiek leider van Villa Kamogawa de kunstenaar kiest die van mei tot en met juli 2024 met een beurs naar Japan kan.

De residentie omvat een vergoeding voor een retour vliegticket Japan-Nederland (tot max € 1500,-), verblijf in Villa Kamogawa en een artist fee van € 2.300,- per maand. Kunstenaars kunnen zich aanmelden door het sturen van een korte motivatie (max 1 A4) en portfolio aan: vincent@vangoghhuis.com

Deadline aanmelding: 14 april 2024
Selectie van de kunstenaar: 24 april 2024
Werkperiode: Mei t/m juli 2024

Info: https://www.goethe.de/en/kul/rep/kyo.html

Vragen: Eva Geene, curator Van Gogh AiR,  egeene@vangoghhuis.com