AIR – Rob Moonen & AHJ Dautzenberg

AIR – Rob Moonen & AHJ Dautzenberg
28 november, 2020 Ron Dirven

Van Gogh AiR heeft het genoegen u uit te nodigen voor een open atelier van Rob Moonen & A.H.J. Dautzenberg op zondag 29 november 2020 tussen 11.00 en 14.00 uur in de Vlaamse Schuur op Landgoed De Moeren, Moersebaan 1-sch in Klein-Zundert.

Moonen en Dautzenberg verbleven in november 2020 als eersten in het nieuwe gastatelier op Landgoed De Moeren. Ze ontwikkelden hier samen het grid voor een auditieve roman die zij in het voorjaar gaan opnemen, het seizoen waarin de natuur opnieuw tot leven komt – en daar de nodige muziek bij maakt.

Heilige Heide

Op een zonnige herfstdag dalen vanuit het schimmenrijk twee geesten neer. Ze dwalen over de Oude Buisse Heide, op zoek naar het laatste part zielenrust. Vincent van Gogh (1853-1890) woonde tot zijn zeventiende in Zundert. Samen met zijn ouders bezocht hij regelmatig vrienden die woonden op De Moeren, aan de rand van de Oude Buisse Heide. Op het eind van zijn leven werd hij geplaagd door angsten en depressies. Om te kalmeren dacht hij terug aan zijn jeugdjaren, aan de urenlange wandelingen op de uitgestrekte heide. Henriette Roland Holst (1869-1952) was door haar eerzucht, geestdrift en maniakale werklust vaak neerslachtig of overspannen. Op haar landgoed op de Oude Buisse Heide kon ze herstellen van alle woelingen, en ze kon er vrienden ontvangen. Samen met haar man bewoonde ze een kleine villa en een atelier. In het nabijgelegen zwemvijvertje was ze vaak te vinden, haar lievelingsplek. Zowel Vincent als Henriette hadden een sterke hang naar mystiek en kosmische verbondenheid, naar religieuze hartstocht en overgave. Die hang werd voor beiden het meest bevredigd door de natuur.

Bij bezoek aan de tentoonstelling gelden de corona 1,5m richtlijnen.