PERSBERICHT: Fotoexpositie De wereld van Van Gogh

PERSBERICHT: Fotoexpositie De wereld van Van Gogh
1 October, 2014 Thomas Dahm

Zundert, 1 oktober 2014 – In het kader van het Van Goghjaar 2015 organiseert het Vincent van GoghHuis een tentoonstelling van fotografen die in de loop van de 20e eeuw in de voetsporen van Van Gogh zijn gereisd. Van 12 oktober 2014 tot en met 8 maart 2015 zijn vintage prints te zien van Bill Brandt, Brassaï, Emmy Andriesse, Ed van der Elsken, Emile Waagenaar, Henri Berssenbrugge en Paul Huf.

Naarmate Van Goghs roem zich verspreidde, trokken steeds meer fotografen er op uit om de plaatsen waar hij heeft gewoond en gewerkt op de gevoelige plaat vast te leggen. Begin 1900 maakte Henri Berssenbrugge (1873-1959) al een opname een boerengezin aan tafel die sterk refereert aan Van Goghs bekende aardappeleters. De Franse fotograaf Brassaï (1899-1984) fotografeerde in de jaren ’30 de vissersboten die Van Gogh schilderde op het strand van Saintes-Maries-de-la-Mer in Zuid-Frankrijk. Eind jaren ’40 reisde de Britse fotograaf Bill Brandt (1904-1983) voor een reportage naar Van Goghs Provence. Zijn reeks werd gepubliceerd in Harper’s Bazaar. Tien vintage prints uit deze reportage zijn te zien op de expositie in Zundert.

Rondom de herdenking van Van Goghs 100ste geboortejaar maakte Emmy Andriesse (1914-1953) begin jaren ’50 een serie foto’s van de Franse Van Gogh plaatsen Arles, Saint-Rémy-de-Provènce en Auvers-sur-Oise. De volledige serie van veertig vintage drukken, getiteld ‘De wereld van Van Gogh’, wordt in het Vincent van GoghHuis getoond. In aanloop naar het Van Goghjaar 1990 bezocht Paul Huf (1924-2002) voor zijn boek Eye tot Eye alle bekende plaatsen in Nederland, België en Frankrijk. Op de tentoonstelling zijn foto’s van Zundert en Auvers-sur-Oise te zien. Ed van der Elsken (1925-1990) ondernam in de jaren zeventig een ‘bedevaart’ naar het graf van Vincent en Theo in Auvers-sur-Oise. Dertig jaar later zocht Emile Waagenaar exact dezelfde plek op om er een nieuwe foto te maken.

125 jaar Inspiratie

Vandaag de dag inspireert Van Gogh nog steeds. In de tuin van het Vincent van GoghHuis is eveneens tot en met 8 maart 2015 op groot formaat werk te zien van drie Nederlandse en twee Japanse fotografen: Paul den Hollander, Hanneke van Velzen, Anne Geene, Aki Tanaka en Katsumi Omori. Deze hedendaagse fotografen hebben zich laten inspireren door Van Goghs liefde voor de natuur. We zien het landschap rond zijn geboortedorp Zundert, de bloemen uit zijn moeders tuin en de bloeiende fruitbomen die hij talloze malen schilderde. In het motief van de bloesemtakken ligt een sterke relatie met de Japanse cultuur. De ‘sakura’ (symbool van vergankelijke schoonheid) had ook een bijzondere betekenis voor Vincent van Gogh. Zijn op Japanse prenten geïnspireerde schilderij ‘De amandelbloesem’ is een van de meest geliefde werken onder Japanse toeristen die het Van Gogh Museum bezoeken.

De foto’s van de Japanse en Nederlandse fotografen waarin Vincents verwantschap met de natuur zichtbaar is gemaakt, verhouden zich op bijzondere wijze tot de plek waar ze nu worden geëxposeerd: de tuin van zijn ouderlijk huis vol bloemen en fruitbomen. Hier zijn de indrukken uit zijn jeugd nog altijd voelbaar.

De expositie in de Van Gogh tuin loopt gelijktijdig met het festival BredaPhoto dat van 11 september tot en met 26 oktober 2014 plaatsvindt in Breda, stad van beeldcultuur en bakermat van de familie Van Gogh in Brabant.