Van Gogh naar nu – Aanwinsten

Op de tentoonstelling ‘Van Gogh naar nu’ wordt zichtbaar gemaakt dat Van Gogh nog altijd een actuele bron van inspiratie vormt voor hedendaagse kunstenaars.

Er zijn werken te zien van kunstenaars die in het gastatelier naast het Van Goghkerkje hebben gewerkt. Zij verblijven in de oude kosterswoning en laten zich inspireren door Van Goghs geboortedorp en de omringende natuurgebieden.

Op deze expositie zijn werken te zien uit de periode 2019-2020, van Anna Lange, Sef Peeters, Judith Geerts, Ian Skirvin, Charles Laib Bitton, Caro Derkx & Mees Walter, Renske van Enckevort, Stefan Peters, Jenny Ymker, Lotte van Lieshout, Dirk Kome, Sylvie De Meerleer, Danielle Lemaire, Floor Snels (winnaar AKV St Joost|Van Gogh AiR Prijs 2019), Tahné Kleijn, Ralf Kokke, Frans van Veen, Annemieke Fanoy, Jonah Falke, Arja Hop & Peter Svenson.

Verder worden werken getoond die door kunstenaars zijn geschonken aan het Van GoghHuis bij gelegenheid van hun exposities. Dat waren in deze periode werken van Loek Grootjans, Ronald Zuurmond, Jacco Olivier, Marenne Welten, Hans de Kort, Karin Borghouts, George Meertens en Arjan Janssen.

Nabeeld

Ook vindt een bijzondere uitwisseling plaats met PARK – Platform for visual arts te Tilburg. De curatoren van PARK: Linda Arts, René Korten, Rob Moonen, Liza Voetman zijn in november 2019 in residentie geweest in Zundert. Hun werk wordt ook in het Van GoghHuis getoond. Zij hebben uit de collectie een keuze gemaakt van kunstenaars die eerder in Zundert hebben gewerkt. Deze kunstenaars hebben ze uitgenodigd in Tilburg voor de expositie Nabeeld van 12 september tot en met 25 oktober 2020. De kunstenaars die hieraan deelnemen zijn Ronnie Delrue, Florette Dijkstra, Arpaïs Du Bois, Heringa/Van Kalsbeek, Wiesje Peels & Steffen Maas, Lennart Lahuis, Lieven Segers, Koen Vermeule en Renée van Trier. Omgekeerd exposeert het Van GoghHuis in de tuin een beeldengroep van Tom Claassen die voorheen te zien was op de expositie Blokbuster in PARK.

Veiling

Van 23 oktober tot en met 1 november 2020 wordt een benefietveiling gehouden via Catawiki. Geveild worden stukken die door kunstenaars zijn geschonken ten bate van het Van Gogh AiR project. Vooraf kunnen de werken bezichtigd worden in de Van GoghKamer.

Mede mogelijk gemaakt dankzij: Provincie Noord-Brabant en Kickstart Cultuurfonds