André Maigret, ‘artist-in-residence’

André Maigret, ‘artist-in-residence’
12 oktober, 2013 Thomas Dahm

André Maigret, ‘artist-in-residence’

Mijn eerste kennismaking met de schilder Vincent van Gogh was in Nederland in 1966 ter gelegenheid van mijn huwelijk in de kerk van Zundert, de geboorteplaats van mijn echtgenote. Op het kerkplein, enkele minuten voor de kerkelijke huwelijksinzegening, gaf de dominee ons een envelop met daarin een facsimile van de geboorteakte van Vincent van Gogh, een document opgemaakt op de plek waar de vader van Vincent zijn ambt uitoefende. Dit gebaar maakte op ons een diepe indruk. Ik kon toen niet vermoeden welke toekomstige afspraak dit voor mij zou inhouden…..

En nu bevind ik mij hier op de plek waar Vincent van Gogh als kind heeft rondgelopen en rondgekeken, daar waar de landelijke omgeving zijn dromen heeft beïnvloed. Wat mij als schilder in zijn werk vooral boeit en bezighoudt zijn de gezichtsuitdrukkingen van zijn portretten, de intensiteit van zijn palet als weergave van wat er in zijn hart omgaat, van zijn opstandigheid, zijn verwondering voor de natuur en de in zijn brieven altijd aanwezige erkenning van zijn Schepper.

Gedurende mijn verblijf van een maand hier in Zundert stel ik me als doel mijn creativiteit te toetsen aan het leven van Vincent en in zijn voetsporen hier te treden. Dit picturale avontuur te mogen beleven is voor mij een groot genoegen.