George Meertens & Arjan Janssen — Momentum

George Meertens & Arjan Janssen

5 februari t/m 19 maart 2017

Naar analogie van Vincents ideaal om samen te werken met andere kunstenaars, zoals Paul Gauguin, zijn George Meertens (NL, 1957) en Arjan Janssen (NL, 1965) de uitdaging aangegaan in november 2016 gelijktijdig een werkperiode door te brengen in Van Goghs geboortedorp.

De kunstenaars werken in verschillende stijl, maar voelen ook sterke verwantschap. ‘De reden dat we samen gaan is gebaseerd op verwantschap in verschillen. We zijn allebei kunstenaar, tekenen en schilderen. We bedienen ons allebei van een traditionele vorm in het plat vlak, we bewegen ons horizontaal en verticaal, groot en klein, licht en donker. Jij in het zwart, wit en grijzen. Voor mij de kleuren. Het vlak en de verf’, aldus George Meertens aan Arjan Janssen in de correspondentie die zij speciaal voor deze gelegenheid zijn opgestart.

Beiden hebben zich verdiept in Van Goghs biografie, speciaal zijn jeugd in Zundert. Het grafje van Vincents doodgeboren broertje inspireerde Meertens tot het doek ‘Birth and death of Vincent’. Voor Arjan Janssen was het Van Goghs vrije schildersgebaar dat hem aanzette tot een nieuwe benadering in zijn werk.