Activiteiten

Het Vincent van GoghHuis organiseert rondom de tentoonstellingen een divers programma van lezingen, workshops, rondleidingen, etc. Hier vindt u het actuele aanbod.

15 + 22 april 2018, 14u
Lezingen ‘Johan Jongkind, een reislustig schilder’ door Tom Molenaars
Deelname: € 10,- per les; € 15,- voor beide lessen
Vrienden van Van Gogh & Zundert resp. € 7,50 / € 10,-

In twee lessen schetst kunsthistoricus Tom Molenaars het rusteloze leven van Johan Jongkind. Na een afgebroken notarisopleiding bezocht Jongkind de Tekenacademie van Den Haag. De onthulling van een ruiterstandbeeld zou de levensloop van deze jonge kunstenaar drastisch omgooien. Op uitnodiging kon hij naar Frankrijk, naar Parijs vertrekken en zat direct midden in de toonaangevende kunstwereld. Hij reisde o.a. naar Normandië, zwierf door Parijs, verbleef enkele jaren in Nederland vanwege schulden om zijn laatste jaren in Nevers door te brengen, zijn laatste verblijfplaats. Niet alleen vanwege zijn gezellige en charmante karakter, maar ook door zijn manier van kijken naar de wereld om hem heen alsmede zijn losse penseelstreken werd hij gewaardeerd door zijn collega’s. Hij zou op de jonge garde, die later onder de spotnaam impressionisten beroemd zou worden, een zeer belangrijke invloed uitoefenen.
In deze beide lessen komen we aan de hand van zijn chronologische levensloop zowel Nederlandse als Franse tijdgenoten tegen en de wederzijdse invloeden op elkaar. In de eerste les wordt aandacht besteed aan het tijdsbeeld en de kunstwereld, die het rusteloze leven van Jongkind een helder kader geven. In de tweede les staat de ontwikkeling van de kunst van Jongkind centraal: zowel zijn technieken (schilderijen, tekeningen, aquarellen en etsen) als zijn thema’s. Ook zijn ontmoeting met en grote invloed op de dan nog jonge Claude Monet komt aan de orde. Tot slot bespreekt Tom Molenaars de verschillen en overeenkomsten tussen Jongkind en Van Gogh; beide Nederlanders die door de Fransen als landgenoten zijn geadopteerd.
Misschien heeft Jongkind in Nederland niet die statuur en faam die hij in Frankrijk wel geniet, maar dat maakt een kennismaking met deze impressionistische schilder avant la lettre alleen maar spannender.