Anneke Hendrikx, artist-in-residence

Anneke Hendrikx, artist-in-residence
16 oktober, 2012 Thomas Dahm

Anneke Hendrikx, artist-in-residence Van GoghHuis 15 october-november 2012

In mijn atelier experimenteer ik met materialen en kleurstoffen. Het laatste decenium onderzoek ik het “schilderen” met allerlei vloeistoffen die kleur afgeven. De volgende stap in mijn ontwikkeling is het beheersen van het volledige traject, het zelf verf maken van verfstoffen. Hiervoor wil ik planten kweken om de plantaardige kleurstoffen te gebruiken. Als centraal thema in mijn werk staat de natuur in al zijn facetten: van groei naar verval, ontstaan en vergaan. Dit vind ik ook terug bij Vincent van Gogh voor wie leven en dood als een rode draad door zijn leven en werk loopt. Mijn bezoeken aan het Van Goghmuseum, maar vooral recentelijk het bezoek aan het Van Goghhuis in Zundert, en meer specifiek het bijzondere Artist-in-Residence atelier, brachten mij op het idee voor dit project. De levenscyclus staat centraal: hiervoor wil ik zonnebloemen, onlosmakelijk verbonden met Vincent van Gogh, kweken, oogsten, verwerken tot kleurstof/pigment en zonnebloemolie om daarna met het verkregen medium te schilderen. Het lijkt me fantastisch om honderden zonnebloemen rond het Van Goghhuis te zien groeien en bloeien en uiteindelijk ook weer te zien vergaan en opnieuw te ontstaan als medium voor mijn schilderijen. Het verwerken van de planten tot kleurstof/pigment, het verwerken van de kleirstof tot een bruikbaar medium voor verschillende typen verf. De pannen, trechters, zeven, etc., en de flesjes gevuld met kleurstof en pigment: het atelier wordt a.h.w. een laboratorium.’

0 Reacties

Laat een reactie achter