Anneke Hendrikx, artist-in-residence

Anneke Hendrikx, artist-in-residence
18 oktober, 2012 Thomas Dahm

Anneke Hendrikx, artist-in-residence Van GoghHuis 15 october-november 2012

‘De Schoonheid van Vergankelijkheid’

Begin april 2012 ben ik begonnen met het planten van zonnebloempitten, wel meer dan 200, in mijn atelier. Veel kleine potjes gevuld met aarde op mijn vensterbank. Een hele tijd gebeurde er weinig, het is altijd spannend of de zaden wel willen aanslaan. Een paar dagen later zag ik het ontstaan van beginnend leven: in verschillende potjes stak een heel klein wit puntje uit de aarde. Een puntje dat zoekt naar warmte en licht. Daarna ging de ontwikkeling snel, blaadjes en stengel begonnen te groeien en werd het tijd om ze over te potten.  De planten werden uiteindelijk rond het kostershuis en het gastatelier van het Van Goghhuis in Zundert gezet. Hierbij heb ik hulp gehad van verschillende mensen. Ook nu was het weer afwachten wat de planten zouden gaan doen. Van de meer dan 200 planten die ik heb uitgezet werden er veel vertrapt, waren verdroogd of hadden zich helemaal niet vastgezet in de aarde. Ik heb hierna nog weer 100 zaden in potjes op mijn vensterbank bij geplant. De planten, die ik als eerste in Zundert had gezet, ben ik iedere week gaan verzorgen. Het werd nog heel spannend wanneer de datum zou zijn dat ik als Artist-in-Residence zou gaan, in verband met de snelle groei van de planten. Mijn bedoeling is uiteindelijk dat ik de zonnebloemen verder ga verwerken in het gastatelier. Later heb ik zelfs nog eens een 100-tal zonnebloemen bij moeten kweken, zodat er in totaal 400 zonnepitten zijn uitgeplant, waarvan er zo’n 300 het hebben overleefd.

Een gedeelte heb ik geoogst in augustus en gedroogd in mijn atelier in Breda en nu, half oktober  is het tijd om de rest van de planten te oogsten en ze verder te verwerken tot kleurstof en pigment. Alle delen van de plant ga ik gebruiken: de kroonblaadjes, het stuifmeel, meeldraden, bladeren, stengel en wortels. Zelfs de aarde, de aarde van de geboorteplek van Vincent van Gogh, waar hij als kind heeft gespeeld en rondgedoold, ga ik gebruiken.

Het hele project is in de vorm van onderzoek en experiment, dus voor mij ook heel spannend en opwindend! Is er voldoende kleurstof uit de zonnebloemen te halen en welke kleuren geven de verschillende delen van de plant?

‘Om wat blijft in wat voorbijgaat’  (Vincent van Gogh)

 

0 Reacties

Laat een reactie achter